Skip to main content
Dakkapel voorgevel Nassaulaan 35

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN BIJ DE VONK

28 november 2024

Een buitenkansje voor de Historische Kring Bussum: drie vrijwilligers van de HKB werden donderdag 28 november gastvrij ontvangen in het veelbesproken pand De Vonk op de Kop van de Nassaulaan. Nol Verhagen, Jan Schippers en Jaap van Hassel mochten een kijkje nemen in wat lang een ruïne was. Ze waren getuige van grote vorderingen die worden gemaakt bij de renovatie.

 bezoek.jpeg inkijkje.jpeg jaap.jpeg weer.jpeg

In het pand uit 1885 worden zoveel mogelijk stijlkenmerken uit die tijd in de vernieuwingen ingepast. Dat zijn bijvoorbeeld glas-in-loodramen, stalramen, trapleuningen en wat balken op de zolder. Maar de vloeren bleken grotendeels verrot en zijn allemaal vervangen. Ook moest bijna de hele zolder opnieuw worden opgebouwd. Op de foto boven dit artikel is een vernieuwde dakkapel te zien. De tekst erop spreekt voor zichzelf, maar R en R staat voor de ondernemers Ronald Ruisendaal en zijn compagnon Rob van der Noort die zich aan het Vonk-project hebben gewaagd. Ze streven naar een opening op 1 maart a.s. of mogelijk eerder. Hun firma R&R heeft nog tot 25 mei 2025 de tijd. In de tijd die dan nog over is van de 25-jarige concessie mogen R&R het pand exploiteren; de gemeente blijft eigenaar van het pand.

Beneden komt een restaurant. Op de tweede verdieping komen enkele vergaderzaaltjes. De zolder zal worden gebruikt voor flexibele werkplekken – buurtbewoners kunnen daar gedeelde kantoorruimte huren voor als ze niet thuis kunnen of willen werken.

Op veel plaatsen zijn de originele bakstenen muren gehandhaafd en die blijven ook als ruw metselwerk zichtbaar. Op de zolder geven de grote steunbalken een mooi semi-authentiek effect. (foto's Jan Schippers en Jaap van Hassel

Hieronder enkele artistic impressions van het restaurantgedeelte.)

restaurant.jpeg   artistic.jpeg

  zolder.jpeg dakkapel.jpeg glasinlood.jpeg glaslood.jpeg

 

Geschiedenis van de Vonk.

slagerij.jpeg vleeschhouwert.jpeghaardenhuis.jpeg  

De grond van De Vonk was ooit eigendom van projectontwikkelaar Biegel, die in 1874 een groot perceel gekocht had. In 1885 verkocht Biegel een stuk grond aan ‘vleeschhouwer’ Dirk Keppler. Die bouwt er een dubbele villa op. In 1889 betrekt zijn zoon Johan het pand en verbouwt het tot twee bedrijfsruimten. Voorin vestigde hij zijn slagerij en het achtergedeelte werd verhuurd aan smid Leendert Vonk, die het pand zijn naam zal geven. De slagerij bestond tot 1928. In dat jaar kocht Leendert Vonk het hele pand en ging er haarden en fornuizen verkopen onder de naam 'Haardenhuis Vonk'. De smederij bleef ook in bedrijf en werd voortgezet door zoon Hermanus Vonk.

Na het overlijden van Leendert Vonk werd de zaak begin 1977 na een grote uitverkoop gesloten. Later kocht gemeente Bussum het pand Nassaulaan 43-45 voor 275.000 gulden van de erven Vonk, met de bedoeling het te slopen in verband met de verkeerscirculatie in en rond het centrum. Daar kwam het echter vooralsnog niet van. Het gebouw werd daarom tijdelijk verhuurd aan Modehuis Konijn, dat nu nog steeds aan de overkant van de straat gevestigd is. Daarna huurde de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Bussum (VBBK) huurde het pand en vestigde er in 1979 het Kunstenaarscentrum De Vonk.

                                                                      raamexpositie.jpeg 

                                                                                                       Raamexpositie HKB

Het kunstenaarscentrum bestaat uit een galerie, een kunstuitleen, een documentatiecentrum, er zijn ateliers beschikbaar voor kunstenaarsleden en er zit een kunstenaarscollectief.

De gemeente Bussum koopt het pand opnieuw aan in 2007, weer met de bedoeling het op termijn te slopen,ditmaal in verband met de herinrichting van het kruispunt en de spoorwegovergang. In afwachting van de benodigde procedures wordt het pand verhuurd aan de woonwinkel Life Style (2007-2010). Dan begint een periode van leegstand en verloedering waarover veel boosheid ontstaat. In die tijd organiseert de Historische Kring Bussum met succes enkele raamtentoonstellingen. Lees HIER meer over de geschiedenis van het pand in een artikel van Chris Leenders in het Bussums Historisch Tijdschrift.