Augustus 2024
De camping "de Fransche Kamp" dankt zijn naam aan het Hollandse militair kampement in de Franse tijd dat hier in 1809 enige maanden gevestigd was.
Er zijn hier verschillende militaire voorwerpen uit die periode gevonden zoals o.a. kogels, munten, en drie militaire knopen en een messing appliqué van een sjako met de regimentsaanduiding ‘3’
In 1918 werd begonnen met het aan leggen van een infanteriestelling van circa 8 kilometer. De eerste kilometer kwam op de Gooise hei, waar nu het seizoenskampeerterrein is en er werden 60 betonnen schuilplaatsen gebouwd. Toen in november 2018 de Eerste Wereldoorlog eindigde, is de aanleg gestopt.
Tijdens de Bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden de schuilplaatsen volgestort met zand en dichtgemetseld.. In 2011 werd een van de bunkers aan de buitenzijde gedeeltelijk uitgegraven en toegankelijk gemaakt. De HKB beheert die schuilplaats.
In 1932 kocht de gemeente Amsterdam het terrein van de vereniging van Erfgooiers om er een kampeerterrein op te vestigen. Het beheer van het terrein was van 1932 tot 1989 in handen van het Goois Natuurreservaat.
Vooral minvermogende hoofdstedelingen kwamen er voor vakantie. Veel mensen stonden er de hele zomer en gingen de Amsterdamse kinderen zelfs in Bussum naar school.
Het is nu nog steeds een kampeerterrein, bezet met (sta)caravans, tenten, en zomerhuisjes. Trekkers kunnen er ook met tenten overnachten. Sinds 1989 beheert de 'Stichting tot Behoud en Beheer van seizoenkampeerterrein "De Fransche Kamp"' het gebied.