Web Analytics
Skip to main content

April 2025

Halverwege de 17e eeuw begon men met het graven van een zandsloot vanuit Naarden naar Bussum. Voor Naarden en Bussum was dit het prille begin van het zandvervoer per schuit. Eind 18e eeuw werd deze sloot verbreed en midden in Bussum voorzien van een havenkom waar nu het Wilhelminaplantsoen is.

In die tijd groeide de werkgelegenheid snel: in de bouw, in kleine bedrijfjes zoals een korenmolen, een verffabriek en een brouwerij, maar vooral in de wasserijen en textielblekerijen. Het vervoer van het vele wasgoed en van personen vond in eerste instantie vooral plaats over het water. De scheepvaart was daarbij een belangrijke factor voor Bussum. Er waren lijndiensten onder andere naar Amsterdam en Utrecht. Rondom de haven waren veel groothandels gevestigd in bouwmaterialen voor de villabouw. Na de aanleg van de spoorweg verviel het belang van de vaart en in 1939 werd besloten een deel van de vaart en de haven te dempen. Lange tijd bleef dit een provisorische parkeerplek waar ook de kermis werd gehouden.

Drie straatnamen in het oude dorpscentrum, de Havenstraat, en even buiten het centrum ook de Vaartweg en de Nieuwe Vaart. herinneren nog aan de oude tijd en leiden naar het huidige Wilhelminaplantsoen.

Van 2004 tot 2007 is het project Landstraat-Noord gerealiseerd, waarmee ook in bescheiden mate het water in het hart van Bussum is teruggekomen, nu vooral met een decoratieve functie.

Het Wilhelminaplantsoen wordt verfraaid door de Wilhelminafontein en ook staat er de bank die aangeboden werd door de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Nu is het in gebruik als parkeerterrein, wordt er wekelijks markt gehouden en als er festiviteiten zijn staat het plein ook meestal centraal.