A C T U E E L

BHTseptember 2017

Het Bussums Historisch Tijdschrift komt er weer aan! Zoals meestal is het septembernummer grotendeels gewijd aan Open Monumentendag. Hier alvast een blik op de omslag. 

OMD-programma 2017

Nieuwe film uit de oude doos

Alweer is de Historische Kring Bussum verrast met een filmvondst. En wat voor één! Dit keer geen familie-film maar een bedrijfsfilm. De beelden dateren uit de jaren 1919 - 1938. De zwart-wit film van een half uur begint met buitenopnamen en straatbeelden van Naarden en Bussum. Zo passeren de Naardense wallen (inclusief de verdwenen Kippenbrug) de revue en zijn er onder meer beelden van oude Bussumse villa’s en winkels aan de Brinklaan en op de Kop van de Nassaulaan. Tenslotte een kijkje in Jager’s bankierskantoor aan de Brinklaan 32. We zien de leidinggevenden en het personeel bezig met drukke werkzaamheden terwijl er stevig wordt gerookt. Hartelijk dank aan de familie Deelman die deze boeiende film aanleverde. Klik HIER

Schatzoeken

 
Onze vereniging wordt met enige regelmaat verrast met vondsten die Bussumers hebben gedaan bij verbouwingen, renovaties en opruimwerkzaamheden. Er komen vaak interessante spullen te voorschijn uit plafonds, van vlieringen, uit wanden, vloeren en kruipruimten. Soms zijn die daar in het verleden door bewoners expres verborgen, b.v in de Tweede Wereldoorlog. Vaker zijn ze per ongeluk op “geheime”plaatsen terecht gekomen. Als ze dan ineens na vele jaren voor nieuwe bewoners opduiken is het een feest! Onlangs kwam er weer iemand in het documentatiecentrum met een boeiende verzameling:
 
Prentbriefkaarten, kaarten van een kaartspel, kaarten van een kwartetspel, een popje, twee haaknaalden, sleutels, twee dekseltjes van blikjes schoensmeer, merk ERA, een tinnen soldaatje, een balpen, twee musketonhaken, een fietsslot, twee schaatsen, een Friese doorloper en een kinderschaats met dubbel ijzer, een trapper van een fiets, lipstick, een kinderketting met bommetjes, fotootjes, reclame van een verzekeringsmaatschappij, een dart-pijltje, een shell-vlaggetje, een batterij, diverse muntjes, centen, dubbeltjes, een enveloppe, schakeltjes, een dekseltje van een doosje pastillen, een bladzij uit een kinderprentenboek en nog zo wat meer.
 
Het is de kunst om de voorwerpen zo goed mogelijk te dateren en vroegere bewoners te achterhalen aan de hand van adressenlijsten. Zo kan een verhaal van een huis ontstaan en daarmee een reis door de tijd. De Kring is altijd geïnteresseerd in dergelijke vondsten, en wil  graag met de gelukkige vinders meewerken aan het zorgvuldig bekijken van deze historische schatten. Kom maar op met die spullen ! (foto Luud Wierenga)

Fietsen met de burgemeester

Eindelijk konden o.a.vrijwilligers van de Historische Kring Bussum wat nader kennis maken met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Op vrijdag 14 april werd tussen de buien door samen gefietst langs historisch interessante plaatsen in Muiderberg en Naarden. Nol Verhagen bood de burgemeester de kroniek Bye Bye Bussum aan. (foto Jaap van Hassel)