Web Analytics
Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 31


Een burgemeester kan niet tegen zijn verlies - de Koepel van De Roeper

Hans Jonker 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.\

 

In het midden van de 19e eeuw was kandidaat-notaris A.L.de Roeper gedurende twee jaar burgemeester van Bussum. Toen hij in 1852 werd benoemd tot secretaris in Naarden beëindigde hij zijn burgemeesterschap.

Uit hoofde van zijn opeenvolgende functies was hij vermoedelijk op de hoogte van de plannen van het Ministerie van Oorlog om de verdedigingswerken rondom de vesting Naarden te verbeteren. De verleiding was voor De Roeper waarschijnlijk te groot. Hij kocht snel grote stukken grond op de locatie waar hij verwachtte dat een nieuwe vooruitgeschoven post van “het Offensief van Naarden” gebouwd zou worden. Deze locatie lag op Hilversums grondgebied langs de straatweg naar Amersfoort en zou een ring van op regelmatige afstanden gebouwde fortificaties complementeren.

     
Prentbriefkaart “De ruïne aan de Laarderstraatweg”
 

Tot zijn grote ergernis liepen de onderhandelingen met het Ministerie over de verkoop van deze bouwlocatie op niets uit. Het verdedigingswerk werd dichter bij de vesting gebouwd: op Huizer grondgebied tegenover de Gooische Boer. De Roeper gaf zich niet gewonnen. Gewapend met zijn wetskennis liet hij in 1855 een torenvormig bouwwerk neerzetten op zijn Hilversums perceel, en legde hij bij notariële acte vast dat afbraak van dit bouwwerk gedurende 99 jaar verboden was. De “Koepel van De Roeper” werd een begrip.

De elementen voelden zich niet gebonden door de wettelijke belemmeringen en in een stormnacht in december 1916 verloor de koepel door natuurgeweld haar bovenbouw. De overblijvende ruïne heeft nog tot ver in de 20eeeuw in steeds sterke mate van verval aan de Amersfoortsestraatweg gestaan. Nadat de resten waren opgeruimd heeft het perceel nog braak gelegen tot ruim na afloop van de 99-jarentermijn: pas in de jaren zestig werd op Amersfoortsestraatweg nr. 53 een bungalow gebouwd.