Skip to main content

Werkgroepen

Het Documentatie Centrum is het kloppend hart van de Historische Kring Bussum. Dagelijks werken hier vrijwilligers in diverse werkgroepen aan het verzamelen van informatie over de geschiedenis van Bussum. Maar er zijn ook werkzaamheden die op locatie of vanuit huis verricht worden, zo is er voor een ieder de mogelijkheid zich op zijn eigen wijze in te zetten.
Hieronder vindt u een korte beschrijving van de werkzaamheden van de diverse groepen. Heeft u interesse in de historie van Bussum en vindt u het leuk om daar mee bezig te zijn, kijk dan eens of een van de werkgroepen iets voor u is. Wij zijn blij met uw komst.
Voor verder informatie kunt u contact opnemen met de onderstaande contactpersonen of met de coördinator van het Documentatiecentrum, Guusje Hent, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretariaat DC

De medewerkers van het secretariaat ontvangen tijdens de openingsuren de bezoekers van het Documentatie Centrum en helpen hen met het zoeken van antwoorden op hun hun vragen en maken hen wegwijs in ons archief. 
Ook beantwoorden zij vragen, die via telefoon of mail gesteld worden. Vaak is een klein historisch onderzoek nodig om op de vraag een juist antwoord te geven.  Er is een uitgebreid digitaal archief, een bibliotheek en een groot kaartenbestand dat hierbij gebruikt kan worden. 
Vrijwilligers voor deze werkgroep kunnen zich aanmelden bij Guusje Hent via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto werkgroep

De fotowerkgroep houdt zich bezig met een scala aan onderwerpen:
Oude foto’s en ansichtkaarten scannen. De scans worden centraal opgeslagen en krijgen een omschrijving in het digitale archief. De originele foto’s worden op zuurvrij papier geplakt en in dozen geplaatst. 
Digitale foto’s voorzien van een beschrijving en opnemen in het digitale archief.
Verzoeken verwerken voor het verkrijgen van foto’s.
Heeft u interesse om ons te helpen met dit werk, neem dan contact op met Veronica den Breejen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Werkgroep Archivering

Deze werkgroep verzamelt alle informatie die over Bussum beschikbaar is. Krantenknipsels worden gedigitaliseerd en opgeborgen en vervolgens geregistreerd in ons digitaal archief. Archieven van particulieren en verenigingen worden uitgezocht, opgeslagen en gearchiveerd. Wij werken hierbij samen met het archief Gooi en Vechtstreek in Naarden. Na een inwerkperiode kunnen vrijwilligers zelfstandig aan de slag.
Aanmelden bij Guusje Hent via 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep routes en excursies

De leden van deze werkgroep houden zich bezig met het samenstellen en onderhouden van wandel- en fietstochten in Bussum en omstreken. Ook bereiden de vrijwilligers zich hier voor om als gids op te treden, tijdens de maandelijkse door de HKB georganiseerde wandelingen en voor wandel- en fietstochten bij bijzondere evenementen, zoals tijdens de Open Monumenten dagen. De vrijwilligers van deze groep zijn meestal ook werkzaam in andere werkgroepen binnen de HKB. 
Voor nadere informatie over tochten en excursie mogelijkheden kunt u terecht bij Janneke Drenth:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Open Monumentendagen

Deze werkgroep bestaat uit zo’n 5 leden. Ze heeft als taak om de Open Monumentendagen voor te bereiden, die altijd plaatsvinden in het 2e weekend van september. Het OMD-thema wordt landelijk bepaald en lokaal ingevuld. De werkgroep komt vanaf februari tot september 6 tot 8 keer bijeen. Eerst om ideeën te bedenken hoe het OMD-thema in Bussum gestalte kan krijgen en vervolgens om inhoud te geven aan organisatie en communicatie. Er wordt samenwerking gezocht met de OMD-organisaties in Naarden en Muiden/Muiderberg. Naast de vergadermomenten werken de leden zelfstandig aan de uitwerking van taken en activiteiten om de OMD dagen te realiseren. Daarbij worden ook andere HKB-leden betrokken, bijv. voor inbreng van deskundigheid of voor uitvoering van taken tijdens het OMD-weekend.
Contact: Frank de Groot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Monumenten

De activiteiten van deze groep liggen op het terrein van Cultureel Erfgoed en zijn gericht op het beleid en uitvoering ervan door de gemeente Gooise Meren in Bussum. Daarnaast doen zij voorstellen om panden op de monumentenlijst te plaatsen, of gebieden aan te wijzen als beschermd gebied. Het derde aandachtsgebied betreft het zo nodig reageren op ontwikkelingsplannen (zoals de invoering van de nieuwe omgevingswet), voor zover het betrekking heeft op het cultureel erfgoed, met inbegrip van de natuur.
De groep adviseert het bestuur van de Historische Kring Bussum in bovengenoemde aangelegenheden. Voor de huidige monumenten in Bussum,  Zie lijst.
Contact Leo Thijssen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie Bussums Historisch Tijdschrift

De HKB geeft het Bussum Historische Tijdschrift (BHT) uit, dat driemaal per jaar verschijnt en dat bij alle leden gratis wordt bezorgd en dat ook te koop is in de Bussumse boekhandels. BHT wordt gemaakt door een kleine redactie. Om aan BHT mee te werken is goede kennis van de geschiedenis van Bussum en het Gooi vereist. Ook moet je de weg weten te vinden in archieven en digitale bestanden en over voldoende schrijfvaardigheid beschikken. Alle artikelen, ook die van de redacteuren, worden kritisch geredigeerd. Vindt u dit een uitdaging, neem dan contact op met Nol Verhagen:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redactie “In de Krant”

De Historische Kring Bussum verzorgt een wekelijkse rubriek, genaamd "Uit de Geschiedenis van Gooise Meren” in de kranten BussumsNieuws, Naarder Nieuws en MuiderNieuws. Heeft u een idee voor een artikel of wilt u zelf een artikel schrijven neem dan contact op met Eric Bor:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voorwaarden artikel:
- betreft de geschiedenis van Gooise Meren;
- heeft 500 tot 800 woorden;
- heeft een globale bronvermelding;
- heeft drie of vier foto's met bijschrift.
Artikelen worden geredigeerd door Eric Bor en/of Nol Verhagen 

Werkgroep Communicatie

Al het heden wordt verleden. Daarom gaat de Historische Kring Bussum met zijn tijd mee om zoveel mogelijk dingen vast te leggen. Voor nu en voor later. De website en sociale media als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zijn daarbij belangrijke werktuigen. De werkgroep Communicatie houdt zich bezig met het effectief gebruik van deze platforms, voor zowel intern als extern contact. Nieuwe medewerkers met goede ideeën en ICT-vaardigheden zijn van harte welkom. Mailen kan naar Jan Schippers of Anuschka Steenman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep ICT

De werkgroep ICT beheert alle computers en randapparatuur op het DocumentatieCentrum, dit in samenwerking met een extern bedrijf. Verder onderhoudt ze contacten met de bedrijven die nodig zijn voor het goed functioneren van de website en het digitale archief van de HKB.
Heeft u affiniteit met ‘automatiseren’, en denkt u iets voor ons te kunnen betekenen, neem dan contact op met Marianne van den Tol of Anuschka Steenman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.