Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 21/2 (september 2005) pag. 2


Wat vindt u in dit nummer?

Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Het nummer van deze uitgave van het Bussums Historisch Tijdschrift als thema religieus erfgoed, hetgeen aansluit bij de Open Monumentendag die plaatsvindt op zaterdag 10 en zondag 11 september 2005.

Om dit thema vorm te geven is er een zo compleet mogelijke opsomming gemaakt van alle kerkelijke gebouwen die Bussum ooit heeft gehad in het artikel De eerste en de laatste steen: een overzicht van de kerkelijke gebouwen in Bussum.Vermeld worden waar mogelijk naam, adres, bouw- en sloopjaar, architect, huidig gebruik, geloofsrichting(en) en stijl.

In het artikel Het verlangen naar een eigen dak: De Bussumse kerkgenootschappen in de 19e en 20ste eeuw wordt beschreven waarom Bussum zo rijk is aan diverse kerkgenootschappen.
En wat doet een Noors missiehuis in Bussum? Meer over de achtergronden van de Noorse missie, die geleid werd vanuit een huis aan de Parklaan, leest u in Het Olavshuis: een Noors missiehuis in Bussum.
De oude synagoge in Bussum vertelt de geschiedenis van de eerste zelfstandige synagoge in Bussum vanaf 1917 tot en met inwijding huidige gebouw in 1931.

Aan het eind van hun geestelijk leven zijn in Bussum enkele kerken ombouwd tot woningen. Dat is niet vanzelfsprekend; je kan ze ook slopen voor iets anders gebruiken. Waarom worden kerken behouden en wat wordt er behouden. Hoe maak je van een grote kerk mooie appartementen, dat te lezen in het artikel Een nieuwe bestemming voor kerken. Over één van de twee omgebouwde kerken, de Vredekerk, heeft de architect een artikel geschreven (Een kunsthistorische blik op de Vredekerk).

Tot slot worden in een viertal kleine verhalen bijzondere details van de Bussumse kerken beschreven in De kerken en het kleine detail.

In december zal het volgende en derde Tijdschrift van dit jaar verschijnen, dat in het teken staat van 'Bussumse families'.

Op de website van de Historische Kring (www.histkringbussum.nl) is veel extra informatie te vinden over het thema religieus erfgoed.