Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (augustus 2009) pag. 3


Wat vindt u in dit nummer?

Bussum op de kaart

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Open Monumentendag 2009 heeft als thema meegekregen: Op de kaart. Dit thema was heel ruim geformuleerd. De Historische Kring Bussum heeft zich gericht op het naar voren halen van monumenten die vaak afgebeeld zijn op kaarten of die beeldbepalend zijn voor Bussum. Daarom heeft zij zich geconcentreerd op het historische centrum van Bussum. Centraal staat de wandeling door het centrum die als aparte uitgave bij dit nummer verschijnt. In dit nummer meer achtergrondinformatie bij het thema.

Jenika van der Torren bekijkt de topografische kaarten van de 16e eeuw tot nu en gaat na waarom Bussum op de kaart staat. Het centrum van Bussum heeft niet alleen een aantal mooie gebouwen, maar die gebouwen hebben ook vaak tekst. Alexander Overdiep becommentarieert de typografie van de teksten in het centrum.

Het oude centrum van Bussum had altijd veel uitgaansgelegenheden. Chris Leenders maakt een rondgang en beschrijft de restaurants, bioscopen en kroegen. Lars Wieringa neemt een fraai deel van het centrum, het Nassaupark, onder de loep.

De terrazzowerker Tramontina woonde aan de Eslaan. Zijn leven wordt kort beschreven door Jaap van Welsen. Nel Krijnen-van Gog schrijft over de bewoners van Villa Corry aan de Vlietlaan. Klaas Oosterom geeft een historisch overizcht van Mariënburg, het prachtige, maar wat verborgen klooster in het centrum.

Tenslotte staan we ook nog stil bij de toekomst van het historische centrum. Antoinette Soede vertelt over de plannen voor de komende jaren.