Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 28/1 (mei 2012) pag. 3


Wat vindt u in dit nummer?



Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In dit eerste nummer van 2012 aandacht voor uiteenlopende vormen van arbeid. Ook Bussum zag in het begin van de jaren zestig de eerste gastarbeiders arriveren, uit Italië. Later volgden de Spanjaarden, Marokkanen en Turken. Zij knapten het werk op waarvoor geen Nederlander meer te vinden was (vergelijk de huidige situatie in de tuinbouw). Huisvesting was soms problematisch, schrijft Hans Mous. Voorzieningen waren er nauwelijks, beroerde omstandigheden in enkele dubieuze pensions leidden tot sluiting. Toch bleven veel nieuwkomers – en ze verrijkten onze cultuur.

Een apart ambacht is nog altijd dat van de terrazzowerkers, een Italiaans specialisme met vele toepassingen: voor vloeren, aanrechten, gootstenen en in doucheruimten. Al in 1929 vestigde zich een vakman uit Italië in Bussum, Antonio Tramontina. Korte tijd later kwam zijn gezin over. Jaap van Welsen reconstrueert hoe Tramontina vanuit zijn werkplaats aan de Laarderweg het familiebedrijf tot bloei bracht. Grote projecten van de firma behelsden onder meer Zonnestraal en de Trappenberg.

Twee andere onderwerpen in deze uitgave vertonen eveneens verwantschap: de historie van de weerkorpsen in Bussum en die van de Kolonel Palmkazerne. Martin Heyne schetst de stormachtige ontwikkeling van de lokale afdeling van de Volksweerbaarheid, in 1900 opgericht in De Rozenboom. Chris Leenders laat zijn licht schijnen over de fasen die de roemruchte Palmkazerne doormaakte tot de sluiting. Onduidelijk is wat de toekomst in petto heeft voor het immense terrein. Idealiter: een mengvorm van wonen, werken en recreëren – met extra aandacht voor flora en fauna.

   
 Huize Amalia (coll. HKB)
 

Het leek een routinezaakje, de aanhouding in Amsterdam van een procuratiehouder uit Bussum die met te veel drank op achter het stuur zat. Maar deze J. had een wel erg forse som geld op zak.
Klaas Oosterom sloeg er de kranten uit die periode op na en balt het nieuws over deze fraudeur samen, die trachtte de wijk te nemen.

‘Anna, Helma, Catharina, Amalia: struise echtgenotes, vastgelegd in gevelsteen.’ Een nostalgische mijmering van Rudolf Geel, ‘Bussums Bloei’, waarin naast Malle Arie ook de ‘roodharige en langbenige heerseres van de speakerboxen’ bij Radio Velt figureert.