Web Analytics
Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 36-38


De Leestafel

Harry Klein

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Hieronder een persoonlijke selectie van de inhoud van bladen van onze zusterverenigingen. En zoals inmiddels wel bekend, kunt u deze bladen inkijken op maandag van 09.00-12.00 uur en op vrijdag van 14.00-16.30 uur in ons Documentatiecentrum op de Huizenueg 54.

Eigen Perk, Tijdschrift van de Historische Kring Hilversum (jaargang 24 nr. 4)

Het thema van dit nummer is 'Kerkelanden'. Deze wijk ontstond toen de gemeenteraad in 1964 besloot een stuk natuur- en recreatiegebied op te offeren aan de woningbouw. Het ontstaan van de Kerkelanden wordt in dit boekje van 'alle' kanten belicht en beschreven; kortom het moge duidelijk zijn dat aan deze artikelen echte professionals hebben gewerkt en er is geen detail vergeten. Een waar genoegen om dit blad te lezen, vanaf het plan op de tekentafel, de vele discussies en de straatnaamgeving tot en met de bewoning van deze grote wijk bij de Vreelandseweg, Loosdrechtseweg en tegen Loosdrecht aan.

 

Deelgenoot, tijdschrift van de Historische Kring Blaricum (nr. 46 Najaar 2004)

Dit laatste blad van 2004 behandelt het thema 'Religie'; de redactie wist niet dat dit het landelijke thema van de Open Monumentendag 2005 zal zijn: 'Religie'. Enfin, een voorproefje dan maar. Een hoofdstuk over boekencontrole van de parochiële administratie in 1569; wijlen Bob Anink, zilversmid, schreef over het Zilverbezit van de twee kerken (Protestantse en Katholieke) in Blaricum; de Scriba van de Protestantse kerk, H. Oort, geeft een overzicht van de Predikanten vanaf de Reformatie tot de laatste Predikant in 2004 en Rinus de Graaf verhaalt over de geschiedenis van de Vituskerk en zijn Herders. Er zijn nog vele onderwerpen niet genoemd; o.a. de verbouwing van de Vituskerk; het klagen in 1801 van Pastoor Huysman dat hij in de Vastentijd somtijds tot vijfmaal toe stokvis moest eten (in plaats van gewone vis).
Al deze verhalen kunt u in bovengenoemd tijdschrift lezen, dat, zoals u weet, ook onder hoofdredactie staat van uw scribent. Aanbevolen dus! !

 

Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren (jaargang 23 -2004 nr. 90)

Het Kwartaalbericht begint met een In Memoriam wegens het overlijden van de 'alleskunner' en Penningmeester van de Historische -Kring, Hans Petersen. Het is onvoorstelbaar wat deze man voor de Historische Kring en Laren heeft betekend.
'Jeugdherinneringen van Eddy Bakker uit Zuid Afrika' (een brief van bijna één meter) werd ingekort en uitstekend samengevat door de bekende schrijver en archivaris van de Kring Bep de Boer. Dan het zeer kleurrijk maar ook indringend geschreven stuk over het huis aan de Naarderstraat 48 te Laren. De eerste bewoner van dit huis was Anton Mauve, de beroemde schilder. Na hem werd dit huis nog bewoond door een aantal bekende en beroemde vakgenoten. De laatste 80 jaar was dit huis in bezit van de familie Majoor, een in Laren bekende familienaam (maar ook in heel 't Gooi). Leest u ook het verhaal van Gerda Meulenkamp-de Wit over 'Mijn oude buurt', 'Winter in Laren' door Elske de Groot (prachtige schilderijen).
Voorwaar een zeer verzorgde uitgave, dit Kwartaalbericht.

 

In de Gloriosa, Tijdschrift van de Historische Kring Ankeveen, 's-Graveland en Kortenhoef (21e jaargang nr. 4)

Weet u wat mij is opgevallen bij het lezen van het tijdschrift In de Gloriosa? Dat in elke uitgave altijd weer een keurige verdeling is van de artikelen over de voormalige gemeenten Ankeveen, 's-Graveland en Kortenhoef. Fort Kijkuit, Uit de oude muziekdoos en Kortenhoef had slapeloze nacht, verhalen uit Kortenhoef; Tiny Mulder, Oud Nieuws uit Ankeveen, Op bezoek bij dameskoor Inter NOS, jawel uit Ankeveen en Cholera in 's-Graveland, Lofdicht op 's-Graveland, en De 's-Gravelandse IJsbaan zijn vanzelfsprekend uit 's-Graveland. En wat mij ook plezierig aandoet zijn de prettig en goed leesbare artikelen; het verveelt je als buitenstaander beslist niet; integendeel!

 

Tijdschrift van de Historische Kring Eemnes (jaargang 26 nr. 4)

Ik heb reeds eerder verteld, dat ik het Tijdschrift van de Historische Kring Eemnes altijd met bijzondere interesse lees. Voor mij is het 'Levensverhaal van Charles Louis Vermandel' erg aangrijpend en dit keer de 'topper'. Waarom? Wel, deze Charles werkte, voordat hij in 195 1 naar Nederland kwam en in Eemnes ging wonen, in dezelfde plaats in het voormalige Nederlands-Indië waar ook mijn vader werkte en met zijn gezin woonde. En gezien de aard van het werk van Charles en van mijn vader hebben zij elkaar zonder twijfel gekend en met elkaar samengewerkt. Ons gezin ging in 1951 ook naar Nederland en wij vestigden ons in Hilversum, Overmeer (Nederhorst den Berg) en weer Hilversum. Mijn vader en Charles hebben nooit geweten dat zij in feite zo dicht bij elkaar hebben gewoond.

Er zijn natuurlijk, behalve het bovengenoemde, veel meer mooie verhalen in dit tijdschrift. 'Jan Luif schenkt schilderij van zouaaf Jan Luijf'; gezocht materiaal van de familie Van 't Klooster/Van Klooster; expositie van de foto's van Clarles Louis Vermandel, Terugblik Jubileumjaar. Dit is zo een greep uit de veelheid van onderwerpen die in dit Eemnesser blad staan. Gemakkelijke en vlot leesbaar. Dus lezen, mensen!

 

Werinon, Tijdschrift van de Historische Kring Nederhorst den Berg (jaargang 14 nr. 55)

Toch altijd weer leuk om soms herkenbare foto's tegen te komen zoals de Visgraatantennes in de Horstermeer op het terrein van de NERA. (vooral tijdens de dagelijkse fietstocht in zijn jonge jaren van de samensteller van deze Leestafel door de 'barre' Horstermeer naar en van school te Hilversum). Wat heeft Werinon ons nog meer te bieden? De HKNdB heeft een eigen onderdak gevonden in het Cultureel Centrum aan de Blijklaan (een uitvoerig bericht heeft ook gestaan in het dagblad De Gooi- en Eemlander van 10 januari 2005); 'Een bos van masten in de Horstermeer' - een horror van palen schreef de auteur over de in 1951 geplaatste antennemasten; een bespiegeling over het eventuele samengaan van de gemeenten Wijdemeren (waartoe ook Nederhorst den Berg behoort) en Loenen tot een 11.000 ha grote gemeente tussen Utrecht, Amsterdam en 't Gooi (en natuurlijk ook de bijbehorende nieuwe gemeentenaam) en 'De Geschiedenis van een 17e Eeuws Monumentenpand in Nederhorst den Berg' zijn zo de voornaamste en opvallendste artikelen in dit met veel deskundigheid samengestelde periodiek.
Van harte uw aandacht voor dit prachtige blad.

 

Baerne, Tijdschrift van de Historische Kring Baerne (Baarn) (jaargang 28 nr. 4)

Een extra dik nummer i.v.m.het 30-jarig bestaan van de Kring. Deze jubileumeditie legt de nadruk op de relatie tussen Amsterdam en Baarn, aldus de redactie. Een aantal schrijvers berichten o.a. over de Amsterdamse architect Adolf Leonard van Gendt, die, behalve het Concertgebouw, ook talloze prachtige villa's in Baarn ontwierp (hij woonde een groot deel van het jaar in Baarn in een door hemzelf ontworpen landhuis) en wiens foto op de omslag van het tijdschrift prijkt; een
vervolgverhaal over een Amsterdamse zeepziederij 'De Vergulde Hand' - Anno 1554 (bekend van de scheerzeep; nu nog steeds gebruikt door uw redacteur!!); een terugblik op 30 jaar Historische Kring en een zeer uitvoerig programma over de feestelijkheden. Met name het artikel over de hechte band tussen Baarn en Amsterdam lijkt veel op de migratie in de 19e eeuw van (vermogende) Amsterdammers naar de diverse Gooise gemeenten. Alleen 'wint' Baarn het met glans doordat het al vanaf 1640 door rijke Amsterdammers werd bezocht, die daar een stuk grond kochten voor een zomerverblijf. Weet u overigens dat op de plaats van het huidige paleis Soestdijk vroeger (1650) een jachthuis stond van de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff ? Wilt u meer weten over Drakesteyn, over Insinger, initiatiefnemer voor de bouw van het Noordzeekanaal (woonde in de winter in Amsterdam en in de zomer in het 17e-eeuwse huis Pijnenburg in Baarn) en over veel meer Baarnse wetenswaardigheden? Dan raad ik u aan dit blad te lezen en u zult er geen spijt van hebben!