Web Analytics
Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 35-36


Reacties op de oproep Bussumse families:
de familie Smit (Smitje)

mevr. I. Smit

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

      
 
I. Smit (trouwfoto Jacob Smit en Alida van Duin, 1930)

Mijn vader was Jacobus Johannes Smit geb. 1906 te Amsterdam. Hij kwam begin jaren '30 naar Bussum als stationsbeambte, waar hij later overwegwachter werd. Hij heeft ook nog meegereden op de Gooische Stoomtram "de Sik" beter bekend als de "Gooische moordenaar" die van Bussum naar de Chemische fabriek en de kalksteenfabriek reed. Wanneer ze een weg overstaken moest hij met een rode vlag zorgen dat het treintje veilig de weg over kon steken. In het begin lag hij in de kost, ik weet helaas niet meer bij welke familie. Hij zong graag en ging dus naar de zangvereniging waar hij mijn moeder Alida van Duin ontmoette, en trouwde met haar in 1934 en scheidde van haar in 1949. 

Jacob Smit en Alida van Duin

Hun eerste adres was in de Nassaulaan, het volgende adres was de Korte Godelindestraat 9 waar hun 3 kinderen zijn geboren. Op nummer 7 woonden de fam. Bakker en op nummer 11 was de slagerij Van Eeken, die had een worstmakerij achter het huis waar wij als kind wel eens mochten helpen. Mijn vader heeft hier tot zijn dood in 1999 op 92-jarige leeftijd gewoond. Ook wij hebben hier tot we op ons zelf gingen wonen altijd gewoond. Alida van Duin was een dochter van Godefridus van Duin en van Hendrika van der Voort (dochter van Johannes Frederikus George en Alida de Beer), de familie Van Duin woonde eerst op het Oosterpad 66, later op de Voormeulenweg en weer later op de Huizerweg 64 boven juffrouw Van het Klooster. Mijn grootvader was schilder-behanger en actief in het verenigingsleven. Mijn moeder heeft haar opleiding gevolgd op Marienburg, en heeft daar haar diploma Lingerie behaald in 1926, Costumiere in 1927 en Coupeuse in 1929. Ze heeft toen niets met de opleiding gedaan want ze is bij Simon de Wit gaan werken, later heeft ze een atelier gehad voor kinderkleding. Dat was echter niet in Bussum maar in Badhoevedorp. Haar diploma's zijn ondertekend door M. Hendriks-Knapen, A. Storck, Zr. Willibrorda, Zr. Mamerta. Zij zaten in het bestuur met W. Pouw en R. Kersten als commissieleden

      
I. Smit (Hendrika van Duin en dochter 1912)
 

De zus van mijn moeder Petronella (Nellie) is het klooster ingegaan als zuster Oda.

Hendrika van Duin-van der Voort met haar oudste dochter Petronella (Nellie) van Duin (foto november 1912)

Mijn zus, broer en ik hebben alle drie op de kleuterschool naast de Heilig Hartkerk gezeten, waarna mijn broer naar de Vitusschool en mijn zus en ik naar de Maria school gingen. In de 1ste klas zaten we bij zuster Julia waar ook mijn moeder les van heeft gehad. Vanaf de 4de klas zat ik op de lagere school naast de Heilig Hartkerk en de 7de klas heb ik weer op de Mariaschool gedaan. Hierna ging ik naar de huishoudschool op de Huizerweg. Mijn zus trouwde als enige uit ons gezin met een Bussummer, de jongste zoon van de familie Ketelaar uit de Meijerkamplaan.

Als u ooit overwogen hebt uw stamboom uit te zoeken, maar moeite had om te beginnen, volgen hier een paar tips. Zelf had ik de neiging meteen naar het archief te hollen, maar dat blijkt een slechte strategie.

Ineke Smit geb. 1943 Bussum, dochter van
 Alida van Duin geb. 1913 Bussum, dochter van
Hendrika Johanna van der Voort geb. 1886 Bussum, dochter van
Alida de Beer geb. 1859 Bussum, dochter van
Wijgje van de Berg geb. 1819 Bussum, dochter van
Richarda Vermeulen ged. 1780 Bussum, dochter van
Wigeberta Harmse de Jong ged. 1739 Bussum, dochter van
Agatha Jans de Beer ged. 1713 Naarden, dochter van
Weijgie Rijcke ged. 1690 Bussum, dochter van
Achie Geun geb. 1663