Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 2 (september 2014) pag. 12-13


De Gooische Stoomtram route per fiets

Bewerking: Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Deze fietstocht gaat langs de route zoals die ooit, vanaf de jaren 80 van de 19e eeuw (1882 t/m 1947) tot na de Tweede Wereldoorlog werd gereden door de Gooische (stoom)tram. De tram reed vanuit Bussum langs Naarden en door Huizen, Blaricum en Laren naar Hilversum. Van daaruit werd de route in omgekeerde volgorde afgelegd. We fietsen de tramroute vanaf Bussum via Huizen naar Hilversum. Vanaf station Hilversum rijden we weer terug naar Bussum. De totale afstand van de route is ruim 25 km. Heruitgave door de Historische Kring Bussum in 2014 van de oorspronkelijke uitgave van Bep (G.L.) De Boer 1993. Laren NH. Zijn gegevens kwamen van W.I. Engel.

 
        
De Gooische tram omstreeks 1940 bij station Naarden-Bussum
(Streekarchief)
   

[0 km] Start bij de fietsenstalling van NS station Naarden-Bussum. Daar was het trein- en tramstation. Op dit punt keerde men de locomotief.
Fiets 100 m langs het spoor; bij de spoorwegovergang rechtsaf, Comeniuslaan. De tramrails lag links, hij reed over de grens Naarden-Bussum. Bij benzinestation linksaf, Lambertus Hortensiuslaan. Vlak voor Ravelijn links was de halte Kinderhuis. In een van de villa’s aan de linkerkant (nr. 15) was het kinderhuis van het Leger des Heils.
Fiets rechtdoor en steek de Oude Rijksweg over. Onder de brug is een oorlogsmonument. Aan de Thierensweg was de halte Bendien/Thierensweg, nu Thierenshof. Bendien was de Pokonfabriek. Rechtsaf over de brug De Tol. Rechts bankje en schootsvelden [1 km]. Links zijn woonboten en een woonwagenpark.

We komen bij de halte Abri/ Laarderweg (nu Amersfoortsestraatweg). Hier is een picknicktafel. Dit was de halte waar de passagiers konden overstappen. Twee tramlijnen kruisten elkaar. De andere tram reed de route Amsterdam-Hilversum via Laren. Ook stapten hier passagiers voor het Diakonessenziekenhuis of het Zwembad op of uit.
Rechtdoor, Huizerstraatweg, tuincentra, onder viaduct A1 door; door de bocht was halte Chemische fabriek/Berghuis. Berghuis is de villa iets terug rechts. Chemische Fabriek is nu Givaudan. Voor goederenvervoer naar het station kon een goederentram het terrein op.
Na de fabriek bocht naar rechts: Naarderstraat (gem. Huizen). Bocht naar links. Rechts landgoed Flevorama.
Kruispunt Flevolaan/Meentweg. Hier was halte Drafna. Links, de eerste villa op de Meentweg heet Drafna. Volg de Naarderstraat. Op het volgend kruispunt was de halte Valkeveenselaan [4 km]. Aan het eind van deze laan van 1 km is de uitspanning Oud Valkeveen. Naarderstraat blijven volgen. Heidevelden. [5 km] We passeren het voormalig tolhuisje (opgeheven in 1930).
Verderop bij de Ericaweg stond rechts ooit het kinderhuis Erica en is, iets verder links, een begraafplaats. Naarderstraat blijven volgen. [6 km] Bij de bushalte tegenover ABN/AMRO en begraafplaatsmuur en monument 40-45, was de halteplaats van het station Huizen. Het was het eindpunt van de lijn Bussum-Naarden-Huizen. Ga rechtsaf de Ceintuurbaan op.

     
 
Gooische tram monument in Huizen van Peter Kos en Pieter
Hogenbirk (foto Klaas Oosterom)

[7 km] Bij de bushalte Haardstedelaan was de halte Ceintuurbaan-Lindelaan. Fiets richting Blaricum via de Blaricummerstraat. Gooische Stoomtram monument op rotonde bij Randweg [8 km] Op het Huizerhoogt was een halte waar veel passagiers waren voor een bezoek aan Zonnehoeve, de jeugdherberg en voor camping De Woensberg. Daarna gaat de weg verder als Huizerweg.[9 km]  In Blaricum was een halte waar nu de koffiesalon van Gordon is. We gaan richting Laren over de Torenlaan en passeren [10 km] de Prof. Van Reeslaan, waar een halte was. We blijven de Torenlaan volgen. Bij de rotonde maakte de tram een bocht naar links, naar de halte Remiseweg. Via het Mauvezand kwam hij weer op de Torenlaan.

Rechtdoor tot het kleine brinkje met kei van Laren. Goed achterom kijken, oversteken en bij bakker Tetteroo de Rijt op. [13 km] Rechtdoor de Rijt, rechtdoor Brink, tegenover nr. 21 was een halte en werd water ingelaten. Volg de Brink langs Mauvepomp naast de poffertjeskraam. Meteen rechtsaf het fietspad op naar de verkeerslichten. De tram stak hier schuin de Brink over naar de Burg. Van Nispenstraat (vroeger Stationsweg). Bij verkeerslichten linksaf de Burg. Van Nispenstraat in.
Tegenover de Rabobank staat het beeld De Conducteur dat in 1985 werd onthuld op de plaats waar ooit het tramstation was. In 1992 kwam het beeld op de huidige plaats. De sokkel van het beeld is van een lichtzuil uit 1931 (50 jaar tram). Vóór het Chinees restaurant rechtsaf, Stationsweg. Op dit parkeerterrein was het tramstation. Rechtdoor, linksaf langs het hertenkamp (Stationsweg). Rechtdoor Hilversumseweg. Halte Haenwijk, nabij de St. Jansstraat.

     
Het nog steeds bestaande wachtgebouw uit 1902, begin
Larense weg,van architect C.J. Kruisweg (Streekarchief)
 

[15 km] We gaan onder de A1 door. De tram stak de Rijksweg over. Er was toen nog geen viaduct. Rechtdoor. [16 km] Rechts La Place en aan de overkant het Geologisch Museum Hofland in het gebouw van de vroegere tol met daarachter het St. Janskerkhof. De tram reed aan de kant van La Place en er was een halte. Rechtdoor; bij de gemeentegrens wordt de Hilversumseweg: Larenseweg en was een halte. We komen aan een rotonde. Hier was de halte Erfgooiersplein. Nu is het het Dr. J.M. den Uylplein. Na de rotonde Larenseweg aanhouden (rechtdoor). Rotonde bij de J.v.d.Heijdenstraat. Hier was een halte.
[17 km] Rechts, na nr. 121, was de in- en uitrit van de tram. De tram reed achter de huizen voor hij de Larenseweg op kwam. Links, nr. 34, is de voormalige melkfabriek. Bij het spoor, rechtsaf, Noorderweg. Hier was rechts het wachtstation van de Gooische Stoomtram en daarachter de perrons. Het gebouw is er nog en is in gebruik van Connexxion. Waar de perrons waren staan nu de bussen van Connexxion. [18 km] Eindpunt van de route.

Terug naar Bussum: Noorderweg parallel volgen langs spoorweg. Ga het spoor over en rechts het fietspad op en fiets langs het spoor richting station Mediapark, Crailose brug/ TrosAvro gebouw [21 km], onder de natuurbrug door [22 km], langs de Watertoren, viaduct, station Bussum Zuid [km 24], Brinklaan en na centrum Bussum gepasseerd te hebben bij kruising met Brediusweg/Gen. De la Reylaan schuin oversteken naar Prins Hendriklaan en naar station Naarden-Bussum.

Historische Kring Bussum, 2014