Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 3 (december 2014) pag. 2-3


Eer schept ge water met een zeef…

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Onlangs werd in de opslag van schildersbedrijf Zwerink het gebrandschilderde raam teruggevonden dat ooit de ingang naar de Jeugdbibliotheek in de Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan de Generaal de la Reylaan sierde. Bij het betreden van de bibliotheek werd de lieve jeugd op het belang van boeken en lezen geattendeerd: ‘Eer schept ge water met een zeef dan wijsheid zonder boeken’! Een merkwaardige vergelijking, die waarschijnlijk de meesten van de lezertjes ver boven de pet ging.

 
 
Een driedelig gebrandschilderd glas-in-lood-paneel, afkomstig uit het in 1914 geopende bibliotheekgebouw aan de Generaal de la Reylaan, kon door de oplettendheid van de schilders van Schildersbedrijf Zwerink voor het nageslacht behouden blijven. Het hangt vanaf nu in de Bussumse hoofdvestiging van de bibliotheek.
Foto: Leendert S. de Boer.

 

 

 

Misschien tekent het wel onze moderne tijd dat zo’n raam in de opslag van een schildersbedrijf kon terechtkomen. Kennelijk appelleerden de wat pretentieuze spreuk en de zoetsappige afbeelding niet meer aan ons idee van ‘boek’ en ‘wijsheid’ en het verband daartussen. Maar het geloof in de heilzame werking van lezen en scholing was honderd jaar geleden wel de drijfveer achter de oprichting van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Naarden-Bussum. 100 jaar Openbare Bibliotheek Naarden-Bussum is het thema van deze aflevering van BHT. Niet de overheid, maar de gegoede burgerij nam het initiatief en realiseerde en passant het eerste Naarden-Bussum-samenwerkingsproject. De oprichting van de bibliotheek was niet alleen onderdeel van een sociaal emancipatieproces, het markeerde ook de emancipatie van Bussum als snel groeiende gemeente. Opmerkelijk is overigens dat in alle documentatie rond dit onderwerp de Eerste Wereldoorlog, die op dat moment op uitbreken stond, nagenoeg afwezig is.

Het eerste Naarden-Bussum-samenwerkingsproject

Deze aflevering van BHT neemt u mee naar een vergadering in 1911 in de Rozenboom en natuurlijk naar een van de eerste echte bibliotheken van Nederland, geopend in april 1914 aan de Generaal de la Reylaan. De jaarrekening 1914 en de begroting 2014 worden naast elkaar gelegd om te zien hoeveel er in een eeuw veranderd is – en hoeveel hetzelfde bleef. Maar Bussum had nog een andere openbare leeszaal en bibliotheek, die van de katholieken, en ook die komt aan bod. We laten u kennis maken met de eerste bibliothecaresse, mej. M. Hildebrandt, die uit de documentatie naar voren komt als een pittige dame, die het dan ook al snel aan de stok kreeg met haar bestuur. En met de vorige en de huidige directeur, Truus van den Pol en Barend Eikelenboom, die samen bijna een halve eeuw de scepter zwaaiden over de 100-jarige bibliotheek.

Een andere bijdrage tenslotte, die zelfs meer dan een halve eeuw overspant, bevat de herinneringen van een lezer, beginnend met Kiloe de Eekhoorn en De Ongeloofelijke Avonturen van Bram Vingerling.

U, lezer, zult wellicht uw eigen herinnering hebben aan de Openbare Bibliotheek, die van Naarden-Bussum of misschien een andere plaats. Voor velen van ons was de bibliotheek een toegangspoort naar de wijde wereld. En ondanks internet en www is dat voor veel hedendaagse lezertjes nog steeds zo. Lang leve de bibliotheek!

Laat ons weten wat u van BHT vindt:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.