Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 12 nummer 2 (september 1996), pag. 51


Een foto genomen in het Sint Josephpark

J.R. Bus-Degger

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Bekijk goed de foto op bladzijde 21 in het vorige nummer: Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 12, nr. 1 (mei 1996), pag. 21
die genomen is in het vroegere Sint Josephpark. De foto werd genomen omstreeks 1926. Als je vanaf de Laarderweg het Josephpark inging, dan meteen rechts om de hoek: tegenwoordig heet dit gedeelte De Peppels.

Op de foto staat een groep kinderen die ik vergelijk met de kinderen in de Derde Wereld in deze tijd. Deze kinderen woonden wel allemaal in een stenen huis, maak vaak met 10 of meer personen in één woning. Zij kregen wel iedere dag te eten, maar vlees, fruit en melk waren een luxe. Nieuwe kleding zullen deze kinderen weinig gedragen hebben. Wel kregen ze allemaal lager onderwijs, maar zij bezochten de r.k. B-scholen. Voor kinderen van de r.k. B-scholen was geen vervolgonderwijs mogelijk. Een grote schandvlek op het r.k. onderwijs uit die tijd. Deze kinderen moesten op hun 13e jaar van school af om voor een habbekrats te gaan werken. R.K. en arm, dan was je kansloos al had je nog zo'n goed verstand. Kijk maar naar de foto en je ziet de gelatenheid op de gezichten. Nadat de toenmalige pastoor overleden was, heeft zijn opvolger snel een einde gemaakt aan deze grote onrechtvaardigheid. Jammer voor de kinderen op de foto, die pastoor kwam voor hen te laat.

Op de foto, bovenste rij van links naar rechts: drie jongens Bus met op de achtergrond Herman Pienink, Beb van Thienen, Tea v.d. Geest, Grada Degger op de arm van haar zuster Riek, in de deuropening mevrouw Vonk, Jans Lustig, Beb Hagen, Ploon van Gog, Jo van Dijk, Katrien van Gog en Ilona. Deze Ilona was een Hongaars meisje, een van de vele Hongaarse kinderen die hier na de Eerste Wereldoorlog kwamen aansterken. Achter de bovenste rij staan twee jongens met pet. De linker is waarschijnlijk Nico Srnit, de ander Herman Huis in 't Veld.

Voorste rij v.l.n.r. : Henk Vis, Henny Hagen, Nelly Nieuwenhuis, Alie v.d. Geest, Jan v.d. Geest, Ad v.d. Geest, onbekend, de twee kinderen die hebben bewogen en degene met de witte mof zijn waarschijnlijk kinderen Lustig, Annie Worsteling, (?) van Gog, Nelly van Gog en Marietje Degger.

In het volgende nummer verschenen gerelateerd artikel: Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 12, nr. 3 (december 1996), pag. 76.