Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 12 nummer 2 (september 1996), pag. 64 


Wandeling door Bussum, nummer 3

Sarah Saarberg

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

In het voorjaar van 1994 kwam van ons lid mevrouw Netty Langemeijer-Lucassen de eerste wandelroute door Bussum uit. Recent heeft de Historische Kring Bussum een derde wandelroute van haar uitgegeven. Deze ongeveer een uur durende tocht brengt de wandelaars op de hoogte van het leven in de wijk het Spiegel vanaf het einde van de vorige eeuw. Zowel voor de niet-Bussumers als voor de inwoners van dit dorp is de nieuwe wandeling een leuke aanrader.

De wandeling begint en eindigt bij het Biegelplantsoen. Deze grote vijver, bij Bussumers bekend als de Kom van Biegel, is ontstaan omdat J.H. Biegel zijn villa 'Solitude' op een kunstmatige heuvel wilde bouwen. Joseph Herman Biegel was onder andere met P.J. Loman commissaris van de Bouwmaatschappij Nieuw Bussum die een groot deel van het Spiegel heeft ontwikkeld en vormgegeven. De naam van villa 'Solitude' (Eenzaamheid) was niet zomaar gekozen: Biegel bouwde deze villa hier in 1880 omdat hij het bij zijn villa aan de Nassaulaan te druk vond worden! In het Spiegel was er destijds ruimte genoeg.

De villa van Biegel bestaat niet 'meer, maar toch is er in het Bussumse Spiegel nog genoeg hstorie te bekijken.

Toen de eerste officiële trein uit Amsterdam in Bussum stopte, op 10 juli 1874, was dat het startsein voor vele rijke Amsterdammers om zich hier te vestigen. Het groene Spiegel, dat als akkerbouwgrond niet erg geschikt was, bood volop ruimte om goed te wonen.

De wandeling leidt langs vele van de prachtige villa's met elk hun eigen verhaal. Zoals villa 'Bella Vista' aan de Parklaan, één van de vele Spiegelvilla's met een torentje. Vanuit deze fraaie torentjes kon men vroeger nog uitkijken tot aan de Zuiderzee. Menig Huizer dienstmeisje, dat in het Spiegel werkte, trok zich hier na gedane arbeid graag even terug om met wapperende rokken te turen naar de bolle zeilen van de botters op de Zuiderzee en zo haar heimwee te bedwingen. Met de duidelijk en leuk geschreven 'Wandeling door Bussum, no. 3 ', beleeft u een heerlijk stukje historie.

Wandeling door Bussum, nummer 3, uitgegeven door de Historische Kring Bussum, kost f 1,50. De wandelroute is verkrijgbaar bij de VVV Naarden, de Historische Kring Bussum aan de Huizenveg 54 in Bussum (zie voor de openingstijden de binnenkant van de omslag van het Contactblad) en in het Spiegel zelf bij de auteur, mevrouw Langemeijer, Regentesselaan 35 Bussum.