Skip to main content

Bussum historisch tijdschrift, jaargang 32, nummer 3 (december 2016), pag 26-27


Hocras, een culinaire grootmacht uit Bussum

Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting. 

In het uiterste zuidwestelijke puntje van Bussum, aan de grens met Hilversum en ’s-Graveland, is groothandel Hocras gevestigd. Het adres is Franse Kampweg 38. De zijkant van het bedrijf grenst aan de Melkstraat. In de 19de en zelfs nog in de 20ste eeuw liepen hier de Hilversumse boeren met hun ezeltjes om hun koeien op de meent te gaan melken. En aan de achterkant is Het Luije Gat, de sloot waarover het bij Cruijsbergen afgegraven zand naar Amsterdam werd afgevoerd. Tot 1971 was op de plek waar nu Hocras staat de Radiatorenfabriek Karbo gevestigd. 

      
 
Van der Eijk omstreeks eind jaren 70 bij Kelders Stadt Naarden; een
van de locaties voor de opslag van wijnen bij constante temperatuur.

Van Biergroothandel tot INkoop DRAnken

In 2015 vierde Hocras haar 40-jarig bestaan. De geschiedenis van deze groothandel voor horeca en grootverbruik begint echter al ver vóór deze veertig jaar. In 1925 richtte de heer Godhelp in Bussum een biergroothandel op. De houten vaten met bier werden aanvankelijk met paard en wagen naar de klanten gebracht. De koetsier kreeg overal voor het lossen en het bergen van de vaten in de kelder een biertje. Aan het eind van de dag wist het paard de weg naar huis gelukkig zelf, want de koetsier…

C. van der Eijk (1922-2000), de vader van de huidige Hocras-directeur Hans van der Eijk, is daar vlak na de oorlog, in 1945, komen werken. In 1954 nam hij de aandelen over en werd de naam Indra ’t Gooi bv. Indra stond voor INkoop DRAnken. Tot 1974 was deze bv gevestigd op de Vondellaan 45 te Bussum.

      
Jel frisdrank, gebotteld door Indra
 

Indra ‘t Gooi had ook nog andere activiteiten, zoals het ‘afvullen’ (het in flessen doen of bottelen) van frisdranken, ‘soda’, water, wijn en sherry. In de daarop volgende jaren opende Indra eigen slijterijen in Bussum en omliggende gemeenten. Het bedrijf deed de lokale en nationale distributie met eigen vrachtwagens.

     
 
Een van de bezorgauto’s van Indra

De zaak floreerde en verhuisde in 1972 naar de huidige locatie in Bussum. 

Cash &Carry, een nieuw concept

Naast Indra ‘t Gooi opende Van der Eijk hier ook Hocras (Hotel, Café, Restaurant Afhaal Centrum, maar dan met een S). Hocras was en is een zelfbedieningsgroothandel, destijds ‘cash & carry’ geheten, een geheel nieuw verkoopconcept in Nederland. ‘Vers’ was vanaf het allereerste moment belangrijk. Een voor een werden de verschillende afdelingen ingericht en de bijbehorende specialisten aangetrokken. Maar de klanten wilden ook het food- en vers-assortiment aan huis ontvangen. Halverwege de jaren tachtig werd speciaal daarvoor een bezorgservice opgericht. Naast de vrachtwagens van Indra ‘t Gooi kwamen er daarom ook vrachtwagens met speciale koel- en vriesvoorzieningen van Hocras. Eind jaren 80 en begin jaren 90 krompen de activiteiten van Indra ‘t Gooi sterk, terwijl die van Hocras zich juist sterk uitbreidden, onder meer met nieuwe versafdelingen en een gekoelde expeditieruimte.

      
de heer C. van der Eijk
 

Hocras en Hocras Keuken

Wegens ziekte van zijn vader is zoon Hans, nog maar 27 jaar oud, zijn vader al in 1993 opgevolgd. Uiteindelijk werden alle activiteiten samengebracht onder de naam Hocras. Inmiddels is het assortiment uitgebreid tot wel 40.000 artikelen. Ook kwam er in 2001 onder de naam Hocras Keuken een ‘mise en place’-afdeling met bijbehorende keukens. Hier worden tot de dag van vandaag artikelen kant-en-klaar bereid voor gebruik in de horeca. Eind 2016 betrekt Hocras Keuken een nieuwe locatie in Weesp met een oppervlakte van 3.500 m2. Hocras heeft ook een aantal eigen horecabedrijven, De Tafelberg in Blaricum (sinds 2005), De Jonge Haan in Hilversum (sinds 2009) en restaurant CornelisZ in Huizen (sinds 2012).

     

Jubileumboek

In 2015 verscheen ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan een Jubileumboek. Daar staan verhalen in over de familie en de historie, veertien interviews met klanten, en portretten van twaalf medewerkers. In het tweede deel staan 40 recepten van de lekkerste gerechten uit de bedrijfsarchieven, zoals uit Nederland de Urker Flammkuchen (tja, het heet echt zo!), uit de Méditerranée Broodje Falafel en uit Amerika Brownie Cheesecake. Zo nodig staat er een wijnadvies bij.

Zolang de voorraad strekt is een exemplaar van dit Jubileumboek gratis bij de HKB te verkrijgen.