Bussum in boeken
Klaas Oosterom
Klik hier voor de pdf van dit artikel
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting
In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij het thema van in dit nummer. De boeken zijn veelal via internet te koop en in te zien in het documentatiecentrum van de HKB.
Ons kent ons. De types van Van Kooten en De Bie
Fotoboek met 120 foto’s van typetjes, gemaakt door hun vaste fotograaf Roel Bazen. Het grimewerk is van Arjen van der Grijn. Het is een keuze uit de vierhonderd types die Van Kooten en De Bie tussen 1980 en 1993 uitbeeldden. Diverse buitenfoto’s zijn duidelijk in Bussum of omgeving gemaakt, meestal niet ver van de woning van De Bie aan het P.J. Lomanplein.
De Harmonie gaf het softcover boek in 1993 uit. ISBN 9061693918/CIP.
Zingend door het leven
De autobiografie uit 1948 van Hens Clinge Doorenbos (1884-1978), liedjesschrijver, cabaretier en zanger, die optrad vanaf 1904, onder andere voor soldaten tijdens de mobilisaties 1914-1918 en 1939-1940. Hij werd begeleid door zijn vrouw, die ook voor de muziek zorgde. Hij schreef rijmen voor kinderen en publiceerde veel werk in dagblad De Telegraaf. Hij woonde in Bussum en later in Naarden. Clinge Doorenbos schijnt een prettig mens geweest te zijn in de omgang, vol werklust en interesse in wat er om hem heen gebeurde. Na 1948 ging het echtpaar nog door met optredens, tot mevrouw in 1971 overleed.
Het boek, 200 pagina’s, bevat veel rijmen, een foto van het echtpaar en tekeningen van Bernard van Vlijmen. Strengholt gaf het boek uit.
Voor mijn vuist weg
Willem Duys (1928-2011) werd in Bussum geboren, ging er naar school, woonde enige tijd in Naarden, en werd vooral beroemd door zijn talkshow, die in de jaren zestig meestal direct vanuit gebouw Concordia aan de Graaf Wichmanlaan in Bussum op de televisie kwam. In zijn boek Voor mijn vuist weg, dat hij naar eigen zeggen in zes hete junidagen in 1970 schreef, vertelt hij over honderden ontmoetingen, mislukkingen en dolle momenten in en rond het programma ‘Voor de vuist weg’. Met veel foto’s, waarop hij nergens ouder is dan 40 jaar. Behalve vele beroemdheden figureren er ook Naarders en Bussumers die maar één dag beroemd waren.
Teleboek nv te Bussum gaf de pocket in 1970 uit.
De Plankeniers: 50 jaar open doek
Dit jubileumboek beslaat de jaren 1946-1996. Het theater De Plankeniers was ooit een schuur van hofstede Oud-Bussem. Het voormalige VVV-kantoortje aan de Vlietlaan was lang de ‘ambassade’ van de organisatie. Het boek is een kroniek met korte impressies en beschouwingen en veel zwart/wit foto’s. Tweehonderd producties zijn er in die jaren op de planken gebracht in 3400 voorstellingen. Twee keer is een productie op televisie geweest. Herman Planten is de man die de Plankeniers organisatorisch en artistiek op de kaart heeft gezet.
Het boek met 208 pagina’s, bevat een alfabetische lijst van de gespeelde stukken, een namenregister en een lijst van intekenaars.
ISBN 90-72790-07-3.