Kamperen op ‘de penkie’
Frank de Groot
Klik hier voor de pdf van dit artikell
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting
In dit artikel beschrijf ik de ervaringen die mijn gezin en ik hebben opgedaan op de Bussumse (of Amsterdamse?) Camping De Fransche Kamp. Voor ons jongste zoontje was ‘camping’ nog een moeilijk woord, dus hij koos een andere benaming. Sindsdien is De Fransche Kamp voor ons gewoon ‘de penkie’.
We wonen in Bussum-Zuid en mijn vrouw, onze kinderen en ik zijn regelmatig op de hei te vinden. Fantastisch, zo’n mooi natuurgebied om te wandelen, te spelen of te fietsen vlakbij ons huis. Toen de kinderen jonger waren, gingen wij af en toe een weekend kamperen in onze oude caravan. De kinderen vonden het heerlijk in zo’n klein huisje.
Een ‘Amsterdamse camping’
In mei 2006 werd de natuurbrug Crailoo geopend. Dat betekende een prachtige verbinding vanaf de Bussumer heide naar het Spanderswoud en het Corversbos, waar we vanaf dat moment ook wat vaker kwamen. In het voorjaar van 2007 zagen wij op een van onze fietstochtjes opeens een paar caravans tussen de bomen. Ik realiseerde me dat dat misschien caravans waren van de ‘Amsterdamse camping’. Als geboren Hilversummer had ik wel eens gehoord van een camping bij Bussum, maar die was voor Amsterdammers. Ik had door die verhalen stereotype beelden gekregen over de kampeerders daar: André Hazesfans met witte leeuwtjes voor hun strak in het gelid staande caravans. Ieder zijn eigen smaak en plezier, maar voor mij hoefde dat niet. Dus ondanks dat we van kamperen hielden en er geregeld met de kinderen een weekendje op uit trokken, waren we nog nooit op de Bussumse camping geweest. Maar toen we enkele caravans zo mooi in het bos zagen staan, wilden we wel eens een kijkje nemen. We vielen van de ene verbazing in de andere. We bleken inderdaad op Camping De Fransche Kamp te zijn. In plaats van witte grindtegels bij de caravans was er alleen maar bosgrond. Geen rijtjes caravans met hooguit 2 m afstand er tussen, maar juist vrije plekken op ruime afstand van elkaar. Geen gesnoeide heggetjes langs campingveldjes, maar grote bomen en struiken om je heen. En in plaats van strak geparkeerde glimmende caravans, stonden er allerlei leuke, mooie, oude, bijzondere tenten, kampeerhuisjes, schaftketen en caravans. We waren zeer verrast door de aanblik en de sfeer. We zijn gestopt bij het kantoortje om informatie te vragen. Er waren nog voldoende plekken, en vanaf dat weekend in mei 2007 werd De Fransche Kamp ons weekendverblijf.
Ik had wel eens gehoord van een camping bij Bussum, maar die was voor Amsterdammers |
Franse soldaten
We kozen een mooie plek aan het centrale sportveld. Tijdens ons eerste kampeerweekend werden wij wakker van luide stemmen en werkzaamheden, vlak voor onze caravan. Wij keken naar de opbouw van een soldatenbivak op het sportveld. Onze zoontjes van (toen) 2 en 5 jaar raakten van die aanblik, na hun eerste nacht op de camping, zeer onder de indruk! Waar hadden we onze caravan nu weer neergezet?
Fransche Kamp 75 jaar, juli 2007 |
De mooi uitgedoste soldaten wekten snel de nieuwsgierigheid, en in hun pyjamaatjes hobbelden ze de caravan uit het soldatenkamp binnen. Het bleken allemaal erg aardige soldaten te zijn, die ook kwamen kamperen en allerlei festiviteiten organiseerden, waaronder kampvuur stoken en een tekenwedstrijd. Deze camping kon niet meer stuk! De Fransche Kamp vierde dat weekend net haar 75-jarig jubileum! Om dat heuglijke feit op te luisteren werden er ‘Franse soldaten’ gelegerd op de camping.Na het onverwachte startweekend volgden nog vele andere mooie kampeerdagen op onze ‘penkie’. De Fransche Kamp is een heerlijke autovrije plek, waar de kinderen veilig hebben leren fietsen en de wijde wereld konden verkennen. In de acht jaren dat wij er een seizoensplek hadden, hebben we de camping en medekampeerders goed leren kennen.
De camping bleek een mooie mix van kampeerders te hebben. De traditionele Amsterdammers zijn volop aanwezig, en die zijn ook actief in het bestuur van de camping en bij de organisatie van allerlei werkzaamheden en activiteiten. Daarnaast zijn er ook een flink aantal gezinnen uit Bussum en andere Gooise gemeenten.
Zelf doen
De camping ligt in een natuurgebied dat al decennia lang in bezit is van het Goois Natuurreservaat. In de winter moeten alle kampeermiddelen worden afgebroken en weggehaald, zodat er van oktober tot april rust heerst. Vanaf begin april mag de camping weer worden opgebouwd. Alle werkzaamheden op de camping worden door de kampeerders op vrijwillige basis verricht, behalve het schoonmaken van de toiletgebouwen; dat is uitbesteed aan een bedrijf
|
Alle werkzaamheden op de camping worden door de kampeerders op vrijwillige basis verricht |
Om een aantal taken te noemen: het besturen van de camping, het bemensen van het kantoortje, het aanbrengen, onderhouden en opruimen van een (beperkt) aantal stroomkastjes (voor kampeerders die elektriciteit willen hebben), het organiseren van kinder- en sportactiviteiten, het inrichten van de bibliotheek en, last but not least, het samen met de kantine-uitbater organiseren van de bingo!
Dat zelf doen geeft een heel eigen sfeer en gemeenschapszin op de camping, omdat er niet een baas is. Samen organiseren de kampeerders hun eigen camping. Uiteraard geeft dat ook wel eens gekrakeel en zoals wel vaker het geval is, wordt het vele werk gedaan door een beperkte groep vrijwilligers. Dat is jammer, want door mee te doen heb je snel aansluiting. In mijn geval ook letterlijk, want mijn deelname aan het ‘stroomteam’ betekende dat ik heel wat caravans op stroom heb aangesloten. Daarnaast was ik, voorafgaand aan de winter, coördinator van het inrichten van toiletgebouw 4. Niet omdat er nieuwe toiletten werden geplaatst, maar omdat toiletgebouwen in de winter dienst doen als schuurtje voor de vaste kampeerders. Zo hoeven niet alle campingstoelen, tafels, fietsen en dergelijke terug naar huis, maar kunnen rustig blijven staan tot het volgende seizoen.
Leren fietsen op De Fransche Kamp, mei 2008 |
Fransche Kamp 85 jaar
Na acht kampeerseizoenen hebben wij onze mooie plek in het bos verlaten. De kinderen kregen steeds meer eigen afspraken en (school)verplichtingen. We gebruikten onze caravan op De Fransche Kamp steeds minder. Het was een fantastische periode op een prachtige camping om de hoek. Dit jaar bestaat De Fransche Kamp 85 jaar. Ik gun alle Amsterdamse, Bussumse en overige kampeerders minstens nog zo’n periode plezier op deze unieke penkie!