Skip to main content

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 3 (mei 1986) pag 19


In memoriam Hans de La Rive Box

Marcus van der Heide

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 

Pas nu berichten we dat op 16 mei 1985 in Hilversum is overleden. Hans de la Rive Box, produktief auteur, vooral van jeugdboeken. Vele jaren woonde hij in Bussum: van 30-4-13 tot 15-4-18 Vlietlaan 16 en tot zi;n vertrek op 5-12-30 Nwe Hilversumseweg 11.

Hans de la Rive Box (geb. 1906 te Amsterdam) woonde van 1913 - 1930 te Bussum. Op 18 jarige leeftijd begon hij al te schrijven en ontpopte zich tot een productief aueur van jongens- en meisjesboeken. Daarnaast schreef hij honderden korte verhalen in kranten, week-en maaridbladen. Oudere lezers zullen zich zeker bladen als Het Leven, De Prins, Het Rijk der Vrouw, Astra, Nova, Favoriet, Revue der Sporten enz. herinneren. Zijn eerste jongensboek, "Paul's avontuur in Limburg "  is nog steeds gevraagd in Bibliotheken. Vele boeken spelen zich af in het Gooi. Een "oorspronkelijke novelle"  De gouden salamander van 1931, een goed geschreven detectiveverhaal, speelt zich geheel af in Bussum, "het grootste kletsgat van Nederland" (pg. 37), waar in het Bos van Bredius een moord gepleeqd is. Andere titels waarin Bussum aan bod komt zijn bijvoorbeeld "Het Gooise treinraadsel" (1933), "D-trein 18 heeft vertraging" en "Avontuur in de lift.". Met name de meisjesboeken werden onder vele pseudoniemen geschreven bv. Wouter Walden, Vera Robinson, Nellie Wesseling, Mies Loman.

Via Loosdrecht verhuisde het gezin Box naar Hilversum. Hier werd  De la Rive 23 oktober 1944 met 800 plaatsgenoten opgepakt en vervoerd naar Bramsche, een dorpje onder Osnabrück. Het bekendst werd dan ook zijn autobioqrafische roman "De hel van Bramsche", in 1945 reeds verschenen, waarin zijn ervaringen in het kamp in Moffrika.

De la Rive woont thans nog te Hilverrsum.
Juist om de tot in details gaande lokale beschrijvingen verzamelen velen in Hilversum en Bussum het omvangrijke oeuvre van Hans de la Rive Box. 

Marcus van der Heide
Bussum ndor schrijversogen
Supplement 3e oplaag december 1984