Skip to main content

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 2 (juli 1987) pag 6


Lid worden van de Historische Kring Bussum

Guus Renes Alten

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 

Hoe kom je er toe om lid te worden van deze Historische Kring ?

Dat is een soort groeiproces, maar dat merk je pas als je lid bent geworden Ik woon zelf in het Nassaupark, een korte kromme straat in het Spieghel. Een jaartje geleden kwam ik tot de ontdekking dat dit Nassaupark een deel was geweest van een echt park. Het Nassau Park. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. 

Hoe zou dat park eruit gezien hebben, toen er nog geen huizen stonden ?

En dan begint er een speurwerkje dat veel geduld vraagt. Wie heeft het park aan laten leggen en hoe is het aan zijn naam gekomen? Hé, heeft die naam Nassau niets te maken met het Koninklijk Huis? O, en de Nassaulaan en de Nassaustraat ook niet ?
Dan blijkt de Heer J.H. Biegel degene te zijn, die als aandenken aan zijn geboortegrond de naam "Nassau" in Bussum heeft gebracht. Hij liet eerst de villa "Nassau" bouwen (tussen wat nu de Nassaulaan en Veldweg heet). Over zijn tuin en het "spoor" keek hij uit over weilanden en een paar zanderijsloten. Toen vormde zich bij hem het plan om van die weilanden een park te maken de sloten konden verbreed worden dan waren er meteen vijvers in het park. 

Maar waarom is het dan geen park gebleven ?

Er waren meerdere oorzaken: één ervan was de fam Biegel verhuisde en had geen "zicht" meer op het Nassau Park. 2e er was meer vraag naar grond voor de bouw van villa's.
Zo werd het Nassau Park volgebouwd. Het begon met de dubbele villa - het trappenhuis - in 1882 (op de kaart van 1884 is ook maar 1 villa te ontdekken) Als laatste werd in 1904 het "huis met het gele dak Meo Voto" gebouwd (helaas afgebroken) . 

Op je speurtocht kom je natuurlijk andere speurneuzen tegen, die net als jij op zoek zijn; maar de kunst is om uiteindelijk de "weters" op te sporen.

Het duurde nog een poos voordat ik besloot me bij de Historische Kring te voegen. Ik had het gevoel, dat wanneer je ergens in een kring stapt, je dan ook mee moet doen. Ik wist niet of me dat zou lukken.
Ik hoop dat ik mijn steentje bij  zal kunnen dragen.