Zwemmen in het Gooi
Nol Verhagen
Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting
Lange-afstandzwemmer Ferry Weertman, goed voor goud op de 10 km tijdens de Olympische Spelen van 2016, is niet de eerste succesvolle zwemmer uit onze regio. Hilversum, Naarden en Bussum zijn al decennia lang leveranciers van Nederlands, Europees en Wereldkampioenen.
Medailles
Denk maar aan Ada den Haan, die maar liefst 9 keer een Wereldrecord en 10 keer een Europees record verbeterde. Of Marianne Heemskerk die tijdens de Olympische Spelen van 1960 een zilveren medaille veroverde op de 200 m vlinderslag. En dan hebben we het nog niet gehad over Corrie Schimmel (22 Nederlandse en 10 Europese records), Jans Koster (2 Europese en 2 Wereldrecords), Tineke Lagerberg (bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van 1960, Adrie Lasterie (3 gouden medailles tijdens de Europese Kampioenschappen van 1962 te Leipzig) en Reggie de Jong (bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van 1980).
Of over de waterpoloërs die jarenlang op het hoogste niveau meestreden – de dames van ’t Gooi werden tussen 1978 en 1984 6 jaar achter elkaar landskampioen. Hoewel toegegeven moet worden dat de Hilversumse Robben ons in dat opzicht de loef afsteken: 29 keer landskampioen bij de dames, 11 keer bij de heren.
Z. & P.C. ’t Gooi
Zwem- en Poloclub ’t Gooi werd opgericht in 1950. In Hilversum bestond al vanaf 1932 een bloeiende watersportvereniging, HZC. Wat meer is: in 1939 had zich al een tweede zwemclub afgesplitst, namelijk de hierboven al genoemde Robben. Ook ’t Gooi zou zo’n scheuring meemaken, in 1957, wat resulteerde in de oprichting van Zwem Vereniging Naarden. In de geschiedenis van ’t Gooi en ZV Naarden vinden we nog vaker scheidingen en toenaderingen. Kennelijk is het zwemwereldje nogal beweeglijk. Debet daaraan zijn spanningen tussen recreatiezwemmers en wedstrijdzwemmers, banenzwemmers en waterpoloërs, en voorts de rol van geliefde dan wel gehate trainers en coaches.
De legendarische trainsterWil van Breukelen |
ZV Naarden was buitengewoon succesvol: de hierboven gememoreerde successen werden voornamelijk behaald in de jaren zestig en zeventig, toen Wil Bunschoten-van Breukelen er als trainster de scepter zwaaide. Zij ontwikkelde nieuwe, baanbrekende trainingsmethoden, zowel in het water als op het land, overigens in navolging van de Hilversumse grootmeester Jan Stender. Veel meters maken was voor beiden de basis van de zwemtraining. Ze legden daarmee ook de basis voor de Nederlandse successen bij het langebaanzwemmen.
Leren zwemmen van kampioenen
Welkom aan de kampioenen in 1961 |
De zwemploeg van ’t Gooi werd bij de scheiding in 1957 sterk getroffen door het vertrek van talent naar ZV Naarden en concentreerde zich in arren moede maar op het waterpolo en het leszwemmen. Want dat moeten we niet vergeten: al die zwemverenigingen verzorgden zwemlessen voor de bekende diploma’s A, B en C. Heel wat Bussumse kindertjes, nu wellicht lezers van Bussums Historisch Tijdschrift, hebben leren zwemmen van Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen!
Soms werd de vereniging opgeschrikt door heftige bewegingen. Zo kwam er begin jaren zeventig een grote groep talentvolle zwemmers over van de Robben. In 1983 vertrok daarentegen een groep van 20 zwemmers met hun trainer en richtte de nog steeds bestaande (Hilversumse) zwemvereniging Torpedo op. Een jaar later, in 1984, kwam er een volledige heren jeugd-waterpoloploeg over van de Robben. En in 1992 kwam er een groep van 10 zwemmers over van het eerder afgescheiden Torpedo. ZV Naarden was inmiddels in 1975 omgedoopt in De Otters.
Toch weer samen
Intussen hadden de drie Bussumse zwemverenigingen (’t Gooi, De Otters en de in 1967 opgerichte Gooise Onderwatersport vereniging) elkaar in 1987 gevonden in de exploitatie van de kantine van het zwembad.Maar het duurde toch nog tot 1998 voor het tot een fusie kwam tussen De Otters en ’t Gooi. Sindsdien zwemt Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi ijverig verder in Sportcomplex De Zandzee in Bussum.
Bron
H.J. Molenaar, Voor een breder beeld; beknopte historie van Z. & P.C. De Otters Het Gooi (ook te vinden op de website van de club)