Zijn enige wens
Ina de Beer
Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting
De in Bussum geboren en getogen Jan Baar, die woont op het adres Koopweg 25, heeft wel een zeer bijzondere verzameling. Op twaalfjarige leeftijd had hij al belangstelling voor ons Koninklijk Huis, want toen begon hij met het verzamelen van kranteknipsels en foto's uit weekbladen. Hij kon toen nog niet bevroeden dat zijn verzameling zó groot zou worden dat een van de kamers in zijn woning als museum ingericht zou worden.
Een opsomming van zijn verzameling is een onmogelijke opgave. Hij heeft onder meer het borstbeeld van koningin Wilhelmina in Friese klederdracht uit het jaar 1896, twee prachtige geëmailleerde bekers van de inhuldiging van koningin Wilhelmina uit 1898 en een foto van het huwelijk van koningin Wilhelmina met prins Hendrik uit 1901. Het borstbeeld van koningin Wilhelmina met in haar armen een baby, dochter prinses Juliana, uit 1910 ontbreekt evenmin. Om zijn verzameling verder uit te breiden werd Jan Baar in 1954 lid van de Nederlandse Vereniging van Verzamelaars, thans de nieuwe Verzamelaar. Om die reden bezoekt hij veel ruilbeurzen. Maar, zo lacht hij: "ik krijg veel materiaal van de mensen." Zijn familie en vrienden weten dat hij op zijn verjaardag geen kado's verwacht en daarom ontvangt hij een geldelijke bijdrage om een waardevol artikel te kunnen aanschaffen. Ongeveer 1000 boeken en albums bevatten foto's en beschrijvingen van het Koninklijk Huis. Een collectie van 2500 originele ansichtkaarten zijn, keurig gerangschikt, in albums geborgen.
Prinses Juliana en prins Bernhard, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, kunnen bij verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden een felicitatie van Jan Baar in de brievenbus verwachten. Op zijn beurt ontvangt hij een dankbetuiging. Jan Baar: "Uit de bedrukte dankbetuigingen namens de kinderen bleek dat de ouders deze taak op zich namen totdat de prinsen ongeveer zes jaar waren, want daarna ontving ik een dankbetuiging van de nog jong prinsjes in zelfgemaakte tekeningen waarop hun naam vermeld stond." Op de hier getoonde tekening uit 1978 is te zien hoe prins Willem-Alexander de tekenpen speels hanteerde. Op dertienjarige leeftijd beantwoordden de prinsen zijn gelukwens in gedrukte vorm waarin het monogram was verwerkt.
Bij de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard op 9 september 1936 werden aan het jonge paar namens de ingezetenen van Bussum twee stoelen aangeboden, waarvan de bekleding was geborduurd door een aantal dames uit Bussum. In de rugleuning en ook de zitting is het wapen van prinses Juliana en prins Bernhard geborduurd. Deze stoelen werden gebruikt bij het huwelijk in 1937, dat plaats vond in de Sint-Jacobskerk in Den Haag. (Zie foto).
Met veel warmte in zijn stem vertelt Jan Baar dat hij een uitnodiging had ontvangen om aanwezig te zijn bij de plechtige beëdiging en inhuldiging van H.M. Koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 30 april 1980. Diverse keren werd hij uitgenodigd om voor radio en televisie te vertellen over zijn liefde voor het Koninklijk Huis. En als hij enthousiast verhaalt over de bijna vijftig tentoonstellingen die hij in het land heeft gehad, vraag ik hem of hij tóch nog een wens heeft. Jan Baar herhaalde wat hij ook op de televisie zei:
"Mijn enige wens is om nog eens een persoonlijk kontakt te hebben met een lid van het Koninklijk Huis; bij voorkeur met prinses Juliana."