Web Analytics
Skip to main content
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 124

LEZERS REAGEREN: de Huishoudschool aan de Huizerweg

D. Albach

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Tot mijn verrassing stond op de voorzijde van het vorige Contactblad, naast de Huishoudschool, mijn geboortehuis (Huizerweg nummer 56) afgebeeld. Ik ben geboren in juni 1925; de huisarts was dr. Hoelen.

Ik heb aan dat huis nog een aantal herinneringen, maar vooral aan de lange tuin erachter - zo'n 40 meter - met vruchtbomen (appel, peer, kersen) en aardbeienbedden, benevens een heel hoge schommel.
Mijn moeder had goede kontakten met de directrices; de dames Plantinga en Van Tiel. Daardoor werd als oefenstof voor de schoolmeisjes veel werk voor ons gedaan: wassen, strijken (af en toe een strijkijzer-schroeiplek op de lakens!), koper en zilver poetsen en last but not least werd ik als proefkonijntje gebruikt bij de lessen in babyverzorging! Ook later nog, toen wij inmiddels verhuisd waren, haalde en bracht de heer Van Doorn een en ander in een kleine, groene, gesloten bakfiets.

In het boordenknopendoosje van vader lag jarenlag een opgerold reepje zink, dat door de bliksem van de dakgootrand afgesneden zou zijn.

Het verkeer op de Huizerweg was in die jaren omstreeks 1930 nog niet echt druk; auto's reden er nog maar weinig. Toch werd mij ten strengste verboden om die "drukke" Huizerweg over te steken naar de kinderen van Pooters. Het verkeer bestond voornamelijk uit paard-en-wagens (bijvoorbeeld de vuilnisman), bakfietsen, handkarren, transportfietsen en gewone fietsen. Ik was op de Julianaschool en liep dan die hele lange Huizerweg af, ook wel eens met de mannen achter de handkarren van houthandel Jacob Dels, die hout brachten naar de villabouw aan de Amersfoortsestraatweg.

Als ik nu langs de Huizerweg rijd, denk ik altijd aan die dingen van vroeger terug.