Leo van der Goot: van dj tot programmadirecteur
Eric Bor
Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting
Leo van der Goot woont al bijna 50 jaar in Bussum en heeft een veelzijdige radio- en televisiecarrière achter de rug. Hij was nieuwslezer, diskjockey, programmamaker, presentator, televisieregisseur en uiteindelijk directeur televisie van RTL4, 5 en 7. Maar zijn hart ligt vooral bij de radio. Hij presenteert nog altijd een radioprogramma op NH Gooi. Ik zocht hem op in zijn fraaie appartement, dat uitkijkt over Cruijsbergen.
Vliegtuigspotter
Leo van der Goot werd in 1950 geboren in Amsterdam-Oost. Zijn vader was postbode en zijn ouders hadden moeite het gezin met vijf kinderen draaiende te houden. Leo had een rijke fantasie die zich uitte in het bedenken van verhalen en gedichten, die hij – nadat hij had leren schrijven – ook op papier zette. Met zijn Trix (een goedkope vorm van Meccano) bouwde hij de tv-studio na, die op de achterkant van de KRO-gids stond afgebeeld. Omdat het schoolwerk hem maar matig boeide en zijn ouders het niet breed hadden, ging hij al op zijn 14de werken.
Hij kwam eerst in een fabriek voor kettingformulieren terecht en daarna op een technisch installatiebureau. In de avonduren bezocht hij de Middelbare Handels Avondschool. Omdat hij erg geïnteresseerd was in vliegtuigen, solliciteerde hij bij Fokker. Hij werd geplaatst op een afdeling waar hij technische tekeningen moest maken, wat hem eigenlijk niet zo lag. In de pauzes kon hij echter gaan kijken bij de vliegtuigen die in aanbouw waren en met een verrekijker kon hij vliegtuigen zien op het nabij gelegen Schiphol. Zo ontwikkelde hij zich tot vliegtuigspotter.
Leo als diskjockey bij Radio Noordzee in 1973 Ferry de Groot (foto beeld&geluid.wiki) |
Diskjockey
Het werd pas leuk toen het 25-jarig jubileum van een van zijn collega’s werd gevierd. Leo mocht het feest organiseren en verzon een compleet programma, waarin onder andere een mechanische poppenkast gebruikt werd die door de monteurs van Fokker was vervaardigd. Sindsdien was het organiseren van jubileumvieringen zijn belangrijkste taak bij Fokker. Dat sloot mooi aan bij zijn vrijetijdsbesteding: vanaf 1966 draaide hij plaatjes en was hij lid van een cabaretgezelschap in het jongerencentrum van Parochie De Boom. De cabaretgroep trad een paar keer op in bejaardenhuizen.
Met het diploma van de Handelsschool op zak meldde Leo zich bij het Avond-Atheneum, omdat hij besloten had antropologie te gaan studeren. Hij ging nu werken via een uitzendbureau. In zijn schaarse vrije tijd begon hij in 1970 als diskjockey bij Radio Lucas, een ziekenomroep in Amsterdam. Daar ontmoette hij de radiotechnicus Ferry de Groot en de presentator Hans Hogendoorn. Toen deze laatste bij de piratenzender Radio Noordzee ging werken, werd al gauw ook Leo gevraagd een stemtest te komen doen bij Jan van Veen.
Piraat
Ferry de Groot (foto beeld&geluid-wiki) |
Hans Hoogendoorn |
Een week na de test zat Van der Goot al als nieuwslezer op het zendschip Mebo II. De programma’s werden aan wal opgenomen, maar de nieuwsuitzendingen kwamen van het schip. De studio was ingericht in het vooronder van het schip en daar kon het bij ruw weer flink spoken. Het schip ging ooit zo te keer dat tijdens het voorlezen van het nieuws het rek met jingles dat naast hem stond omviel en de jingles over hem uitstortte.
Zijn eerste eigen programma op Radio Noordzee was Driemaster. Hij ging daarnaast het land in met de Radio Noordzee Drive-in Show. Gedenkwaardig is voor Leo het optreden tijdens het carnaval in Den Bosch, want daar leerde hij zijn latere eega José kennen. Op 31 augustus 1974 moesten de Nederlandse zeezenders hun uitzendingen staken.
Leo en dj Don Allen op de tender. Op de achtergrond het zendschip Mebo II |
Regisseur
Ruim een jaar presenteerde Van der Goot daarna het VARA-programma Drie op je boterham op Hilversum 3. Opnieuw trok hij het land in, nu met de VARA Drive-in Show. In 1976 stapte hij over naar de voormalige zeezender Veronica, die inmiddels een legale omroep was geworden. Op verzoek van de leiding van Veronica volgde Van der Goot de regiecursus in Hilversum. De opvattingen van de regisseurs in opleiding van de publieke omroepen verschilden nogal van de zijne. Zij vonden televisie een kunstzinnig medium en maakten als oefening bijvoorbeeld een bewerking van het Bijbelboek Genesis. Leo echter nam echter tot hun afgrijzen Lucky Luke als uitgangspunt. Zijn absurdistische, maar wel aan de gestelde eisen voldoende eindwerkstuk werd door zijn klasgenoten eveneens met misprijzen bekeken, maar niet door zijn beoordelende docenten.
Leo presenteert zijn eindwerkstuk |
Het maken van televisieprogramma’s was destijds geen sinecure. Je maakte ze op film of op ampex. Beide methoden hadden hun beperkingen. De ampexbanden waren duur en werden daarom vaak gewist en opnieuw gebruikt. Dit kon echter niet onbeperkt, omdat de band door de bewegende kop van het ampexapparaat snel sleet. Film moest ontwikkeld worden en de montage, die vaak in de Ambachtsschool aan de Landstraat plaatsvond, was tijdrovend. Omdat de beeld- en de geluidsband synchroon moesten lopen, moest bij nasynchronisatie alles er in één keer op worden gezet, want knippen en plakken was niet mogelijk. De filmrollen in de camera’s moesten om de 10 minuten worden vervangen waarna het nodig was de camera schoon te maken. Hierdoor moesten de opnamen telkens worden stilgezet.
Leo met Lex Harding bij Countdown Café |
Duizendpoot
Het eerste televisieprogramma dat door Leo werd ingesproken was Het programma met de muis. In 1978 debuteerde hij als televisiepresentator in de actualiteitenrubriek Info. Anders dan bij andere actualiteitenprogramma’s kwamen er niet alleen deskundigen aan het woord, maar vooral ook gewone mensen die bij actuele gebeurtenissen betrokken waren. Leo verzorgde vervolgens verschillende Veronicaproducties, waaronder bijvoorbeeld een documentaire over de Grandprix in Zandvoort in 1979, die onlangs nog bij RTL7 te zien was als opwarmertje voor de Grandprix van dit jaar. Hij voerde een deel van de regie bij de dramaserie Willem van Oranje en regisseerde muziekprogramma’s als Countdown en Nederland Muziekland. In 1985 en 1986 nam hij een deel van de regie van de Elfstedentocht voor de NOS voor zijn rekening. In 1985 maakte hij de documentaire Superwings over een onderwerp dat hemna aan het hart ligt: de luchtvaart. Zoals in het artikel ’t Spant en de televisie in dit tijdschrift te lezen is, was hij van 1983 tot en met 1985 als presentator op locatie te zien in Op jacht naar de schat.
Leo bij de helikopter in Op jacht naar de schat (foto tvenradiodb.nl) |
In 1989 verliet Van der Goot Veronica. Hij werkte daarna tien jaar lang in het regieteam van Sesamstraat en Klokhuis en maakte Binnenlandse zaken voor de TROS. In 1989 introduceerde hij ontbijttelevisie door de populaire Amerikaanse ontbijtshow Good morning America naar Nederland te halen. Vijf dagen lang werd de show vanuit en over Nederland uitgezonden. Hij maakte daarna een groot aantal programma’s, waaronder de 13-delige serie Skybound, over zijn grote passie: de luchtvaart.
Idols, 2002 |
Directeur
In 1998 werd Van der Goot door de Holland Media Groep (HMG) aangetrokken om RTL 4 een nieuw gezicht te geven. Na het vertrek van Bert van der Veer werd hij aangesteld als programmadirecteur van de familiezender RTL 4. Hij slaagde erin de kijkcijfers, die behoorlijk waren weggezakt, weer op een hoog niveau te krijgen. Hij initieerde programma’s als RTL Boulevard, Rozegeur en Wodka Lime, De 10..., In Holland staat een huis, De Bachelor, De Bauers en Idols. In mei 2002 werd hij aangesteld als programmadirecteur van de drie zenders van de HMG.
Leo bij KX Radio in 2015 (foto NPO3.nl |
In 2005 stopte Van der Goot als programmadirecteur. Daarna adviseerde hij tal van bedrijven: Talpa Content, BNR Radio, SBS, een commercieël station in Vlaanderen en voor de RTL-groep het Russische tv-station REN-TV, waarin RTL een belang had. Hij raadde RTL na onderzoek af te investeren in een Roemeens tv-station.
De familie Van der Goot in de studio van NPO1: v.l.n.r. Wytse, Jelte, Leo en zijn vrouw José |
Vliegenier
Van der Goot is een enthousiaste amateurvliegenier, een hobby die hem in 2010 bijna het leven kostte toen het vliegtuig, waarin hij met twee Nederlandse vrienden in Amerika onderweg was, crashte bij het dorp Fisherville. Wonder boven wonder bleven zij alle drie ongedeerd.
Inmiddels werkt hij niet meer. Radio is echter geen werk, volgens hem, maar een hobby. De afgelopen jaren was hij te horen op KX Radio en op 40UP. Momenteel heeft hij een programma op NH Radio Gooi.
Leo en José zijn heel trots op hun zonen Jelte en Wytse, die beiden in hun vaders voetsporen zijn getreden. Jelte als radioproducer en sidekick bij verschillende radioprogramma’s op Radio 538, en Wytse als sportverslaggever bij onder meer Veronica, Ziggo Sport, ESPN en SBS.
Tot slot vertelt Leo, dat een beroepskeuzetest op school ooit uitwees, dat meubelmaker een geschikt beroep voor hem zou zijn. Achteraf bezien vindt hij dat best aardig kloppen: het maken van meubels is een ambacht dat technische kennis en creativiteit vereist, net als het regisseren van televisie.
Bronnen
Gegevens zijn ontleend aan het gesprek met Leo en aan Beeld en Geluid Wiki.