Skip to main content
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 37, nummer 3 (december 2021), pag 44-47

Bussum in boeken

Klaas Oosterom

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom eerder verschenen boeken die bij het thema van dit nummer passen. Dat is dit keer 'Bussum en de TV'. Met citaten uit de boeken die betrekking hebben op de periode dat de uitzendingen uit Bussum kwamen. De boeken zijn in het Documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum in te zien en veelal op internet te koop. 

bht37 3l01t     

 

Goeden avond, dames en heren! Close-ups en Long shots uit de televisiewereld,

zo luidt de ondertitel van dit boekje van Mies Bouman uit 1956. Laat ik u even meenemen naar ‘Vitus’, de tweede en grootste studio van de NTS, die u op drie minuten afstand van ‘Irene’ kunt vinden, niet door zijn imposant uiterlijk, maar door de doordringende walm van de tegenovergelegen patattenzaak.

 

 

 

bht37 3l02t

Bussum, bakermat van de Nederlandse televisie. Rondgang door het vroegere tv-dorp

Een nostalgische wandel- en/of fietsroute, in een boekje van 24 blz. dat in 2011 werd uitgegeven door de Historische Kring Bussum.
Op 2 oktober 1951 waren zo’n 200 overheids- en omroepbonzen bijeen in De Rozenboom. Hier stonden 12 televisietoestellen. Aan het eind van de avond werd getoast op het succes van de eerste tv-uitzending.
De route is zeer recent geactualiseerd, zie voor meer informatie elders in dit nummer.
Een 2de herziene druk in kleur van dit boekje is momenteel in voorbereiding.

 

bht37 3l03t   

 Bussum en de televisie. De geschiedenis van de beginjaren van de televisie in Nederland en wat dit betekende voor Bussum

Een uitgave uit 2008 van de Historische Kring Bussum met 24 artikelen. Uit het artikel van Chris Leenders over de spoorwegovergang bij de Gooiberglaan:
Als stukjes film voor het Journaal te laat waren aangeleverd, kwam men soms voor dichte spoorbomen te staan als men het naar uitzendstudio aan de andere kant wilde brengen. Het verhaal gaat dat de filmcutter van dienst het filmblik dan over de spoorbomen slingerde, waar de portier van Studio Vitus dat blik opving.
Dit boekje is nog te koop bij de HKB.  

 

bht37 3l04t   

Televisie. Beginjaren van een nieuw beroep

Geschreven door Leo Akkermans en in 2003 uitgegeven door Boom in Amsterdam.
Een televisieontvanger kostte 700 gulden. In 1952 werd de prijs verlaagd tot 495 gulden, doordat de weeldebelasting omlaag ging en Philips zelf de prijs nog eens met 12% verlaagde. Er moest ook een antenne worden aangeschaft. In 1952 hadden 500 gezinnen een tv-toestel thuis. Begin 1953 werd het aantal op 1100 toestellen geschat. De verkoop viel tegen. Philips moest een verkorte werkweek instellen.

 

 

bht37 3l05t

 

25 jaar televisie en voor straks welterusten

Een vrolijk overzicht, geschreven door Henk van Gelder. In 1976 uitgegeven door CentriPress Bussum.
2 oktober 1951: Guur weer was het. Een heel verschil met de tropische lampenhitte in het benauwde Irene-gebouwtje in Bussum, waar een klein groepje pioniers voor het eerst de magische kunsten aan het volk zou vertonen.

 

bht37 3l06t  

 

Hallo Hier Hilversum! Driekwart eeuw radio en televisie

Van de hand van Huub Wijfjes en uitgegeven in 1985 door Fibula-Van Dishoeck in Weesp. Over de eerste tv-uitzendingen uit Bussum schrijft hij:
Taboe zijn: colaflesjes, kruisbeelden, bieraffiches, herkenbare sigarettendoosjes, bestaande kranten en decolletés dieper dan de aanzet van het kuiltje. Ze werden schadelijk geacht voor de volksgezondheid of uitgelegd als gratis reclame.

 

bht37 3l07t

 

 

Voor mijn vuist weg

Anekdotes van Willem Duys over zijn populaire tv-programma in de jaren zestig vanuit Concordia. Met anekdotes, kijkjes-in-de-keuken, de mislukkingen en de dolle momenten. Ruim 170 foto’s. Uitgegeven in 1970 door Teleboek in Bussum.
De zanger Adamo bracht zijn broertjes en zusjes mee en lanceerde een nieuw lied Vous permettez, Monsieur. Mogen de kleintjes meedoen? En ja hoor, daar gingen de mondjes wagenwijd open. Iedere lettergreep kreeg het volle pond uit volle borst.

 

bht37 3l08t  

 

Ons kent Ons

De types van Van Kooten en De Bie, gefotografeerd door Roel Bazen. Keuze uit de typetjes die tussen 1980 en 1993 in de VPRO-televisieprogramma’s zijn gespeeld. De meeste opnames zijn in Bussum of Naarden opgenomen. Carla en Frank van Putten:
Toen ik voor het laatst zo met je vader zwierde, toen zat jij al warmpjes in mamma’s buik, Frank. Ja, dat weet ik, moeder, want daar ben ik voor behandeld.

 

 

bht37 3l09t

 Met Alva’s bril naar de T.V.

Jeugdboek van uitgeverij Callenbach uit 1965, geschreven door Wim Wijnands. Een schoolklas gaat naar een tv-opname:
Kijk, Ank, dat witte kerkje daarginds, vind je dàt mooi?’ Nou, daar had Ank niets op aan te merken. ‘Maar dat ís helemaal geen kerk; dat is nu studio Irene, waar we moeten zijn’, zei meneer Van Balen. ‘Toch lijkt het precies een kerk’, zei Truus. ‘Het was vroeger een kerk geweest, dat kan je duidelijk zien’, legde meneer Van Balen uit.