Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 38, nummer 1 (april 2022), pag 9
Brinklaan 20, Banketbakkerij Olsthoorn
Nol Verhagen
Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting
Begin jaren dertig werd aan de linkerkant van de Brinklaan (gezien vanuit het dorpscentrum) een rijtje winkels gebouwd. Villa Jacomina moest daarvoor wijken.
Door de aanleg van het Prins Hendrikpark, het Vondelkwartier, het Brediuskwartier en het (Naardense) Rembrandtkwartier was het demografisch zwaartepunt van Bussum een flink eind in de richting van Naarden opgeschoven. Daar hoorde natuurlijk ook middenstand bij. Een van die middenstanders was vanaf midden jaren vijftig banketbakkerij Olsthoorn.
Kees van Kooten en Wim de Bie, die Bussum regelmatig als decor voor hun sketches gebruikten, stuiten in hun vermomming als oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof in november 1985 op de moorkop die bij banketbakkerij Olsthoorn aan de Brinklaan voor de deur stond. Zij besluiten ter plekke om van die moorkop het logo van hun stichting te maken. Als zij er vanaf station Naarden-Bussum mee naar het Haagse Binnenhof willen reizen om subsidie te werven, moeten ze er tot hun verontwaardiging een kinderkaartje voor kopen. Bij gebrek aan middelen moet Robbie in Bussum achterblijven.
Heden ten dage kroont die moorkop de luifel van goudsmid Rood Goud Zilver op Brinklaan 20A. Hij is daarom van kleur verschoten, waardoor de toef slagroom nu rood is!