Skip to main content
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 38, nummer 2 (september 2022), pag 3

Duurzaamheid

De redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting 

De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van duurzaamheid. Juist in relatie tot monumenten en monumentenzorg biedt de term ‘duurzaamheid’ een aantal verschillende interpretatiemogelijkheden, die elkaar soms lijken tegen te spreken. Monumentenzorg is immers van zichzelf al een vorm van behoud, en dus van duurzaamheid, zowel materieel als immaterieel. Maar wat nu, als het behoud van de aarde vereist dat we zonnepanelen op die monumenten gaan leggen? Willen we dat het Muiderslot ons al van verre tegemoet spiegelt? Of dat bijvoorbeeld de Franse Kampheide wordt omgetoverd in een zonneweide? Nee, beste lezer, daartoe bestaan geen plannen, gelukkig. Het is maar om u even wakker te laten schrikken. Maar er zijn wel problemen, of zoals we tegenwoordig liever zeggen, uitdagingen.

In deze aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift komen die uitdagingen aan bod. Het gaat daarbij niet alleen om isolatie, energiebesparing en warmtepompen, maar ook om behoud van historische en culturele waarden van de natuurlijke en de bebouwde omgeving, waar we juist bij ons in het Gooi zo trots op zijn.
We laten Miel Janssen aan het woord, die niet alleen voorzitter is van energiecorporatie Wattnu, maar die ook zijn eigen huis in het Spiegel grondig verduurzaamde. We informeerden bij de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit & Erfgoed, zeg maar de welstandscommissie, hoe zij aankijkt tegen aanpassingen aan de vele monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten, die Gooise Meren rijk is. Aanpassingen overigens, die niet alleen betrekking hebben op verduurzaming maar ook op modernisering en uitbreiding van historische panden. Want ook daarover kunnen de gemoederen hoog oplopen, zoals blijkt uit een artikel van Eric Bor en Gijs Vorstman. En we spraken met Douwe Post van NS Stations, die de leiding had over de omvangrijke renovatie van station Naarden-Bussum, een van de zeer weinige provinciale monumenten in onze gemeente.

Daarnaast schrijven we in dit nummer ook over de historie. We putten opnieuw uit de rijke collectie ansichtkaarten van René Runhaar. Martin Rep en Chris Leenders doen de geschiedenis van de opvallende witte huizen aan de Irisstraat, de Ceintuurbaan en de Goudenregenstraat uit de doeken. Christiaan Stam grijpt de commotie over mogelijke sloop van de arbeiderswoningen aan de Naardense Huibert van Eijkenstraat aan om de geschiedenis van dit project te schetsen – alsmede de schrijnende woningnood van nog maar honderd jaar geleden. Omdat we op Open Monumentendag in de voormalige Bensdorpfabriek te gast zijn, schrijft Guusje Hent over het prachtige reclamemateriaal van Bensdorp dat zich in de collectie van de Historische Kring Bussum bevindt. Tot slot een artikel van Eric Bor over oude en nieuwe grenscorrecties tussen Bussum en Hilversum en hoe de Hilversumse Meent per ongeluk bij Hilversum kwam en niet bij Bussum.

De Historische Kring Bussum strijkt op de Open Monumentendag neer in de voormalige Bensdorpfabriek. Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in dit prachtig gerenoveerde (en verduurzaamde!) gebouwencomplex dat zo lang zo’n beeldbepalend element van Bussum is geweest. Lees de bijgevoegde brochure!