Vijfduizend ansichtkaarten
Marja Klein
Klik hier voor de PDF van het artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting
Een klein deel van de collectie Runhaar,
|
Toen de Runhaar-collectie bij de Historische Kring Bussum werd afgeleverd, moesten we even diep ademhalen: vijfduizend ansichtkaarten die uitgezocht moesten worden – ga er maar aanstaan.
Een aantal HKB-ers op het Documentatiecentrum selecteerde de kaarten op straatnaam, kerk of park en zette alle kaarten in lange bakken met labels op alfabetische volgorde. Vervolgens nam fase 2 een aanvang. Een klein groepje HKB-ers ging ermee aan de slag.
Verwerking van de kaarten
Ella Eweg plakte de ansichten in het begin op zuurvrij karton, nadat zij eerst relevante informatie heeft genoteerd die aan de achterkant staat. Zo kan een poststempel de periode prijsgeven waaruit de ansicht stamt. En dat wat de afzender geschreven heeft kan een indicatie zijn naar welk pand we bijvoorbeeld kijken. We gebruikten speciale zuurvrije fotolijm waardoor de ansicht altijd weer kon worden losgemaakt, mocht dat nodig zijn om de achterkant andermaal te bestuderen (je kunt tenslotte niet weten welk onderzoek er in de toekomst nodig geacht wordt). Inmiddels gebruiken we speciale fotohoekjes, zodat de ansichtkaarten niet beschadigd worden. De ansichten krijgen een uniek nummer, beginnend met RUN.
Bovendien voert Ella een eerste onderzoek uit. Klopt het wel wat er op de ansicht staat? Is dit wel de Meentweg, zoals op de kaart staat, of toch de Meerweg? En dat weiland, dat zich volgens het opschrift aan de Oud-Bussummerweg zou bevinden, dat is toch zeker een hele vroege foto van het Mouwtje bij de Frederik van Eedenweg? Ook dat schrijft ze op. Die lijst is leidend voor de verdere verwerking.
Alle objecten van de HKB moeten worden gescand zodat er een foto van in de database kan worden opgenomen. Dan komt Jack Molenaar in beeld. Behalve veel andere documenten scant hij elke weektientallen opgeplakte Runhaar-ansichten, snijdt ze digitaal naar het gewenste formaat en zet ze op een USB-stick, die naar mij gaat.
Speurwerk
Met de foto’s op de USB-stick zoek ik aan de hand van Ella’s notities in de database of we de foto al hebben. Zo ja, dan wordt daar genoteerd: ‘Ook als ansicht aanwezig met nummer RUN(nummer).’Maar hebben we hem nog niet, dan wordt de zoektocht voortgezet. Vanuit welke hoek is deze foto genomen? Welke huisnummers staan erop? Welke zijstraten zien we en in welke richting kijken we?
Als ik er niet uitkom, kan ik hulplijnen inschakelen, zoals een virtuele wandeling met behulp van www.instantstreetview.com. En www.bagviewer.kadaster.nl is handig om bouwjaar en huisnummers te achterhalen. Soms staan we met z’n allen rondom het computerscherm te discussiëren over een afbeelding. Een enkele keer moet er daadwerkelijk gewandeld worden om ter plekke te ontdekken wat we op de ansicht precies zien. Een heel enkele keer komen we er niet uit. Dan wordt dat ‘de foto van de maand’ op onze website, in de hoop dat daarmee externe hulptroepen worden gemobiliseerd.
Vervolgens wordt de ansicht in de database ingevoerd met beschrijving, datum, schenker, bergplaats, enz.
In de database
Tot slot, voordat de ansicht zichtbaar wordt in de database, doet Guusje Hent een laatste check. Met haar encyclopedische kennis van Bussum en het archief van de HKB achterhaalt zij nog wat informatie en corrigeert een enkel foutje. Nadat zij op de knop ‘publiceren’ heeft gedrukt staat de Runhaar-ansicht definitief in de database. Dat is een heel traject, maar we vinden het nog steeds leuk om te doen! Nog maar vierduizend ansichten te gaan!