De Brinklaan rechtgezet
De redactie
Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting
Het vorige nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift over de Brinklaan kreeg veel enthousiaste reacties, maar we ontvingen ook een paar kritische kanttekeningen en wetenswaardige aanvullingen.
Het begon al op blz. 5, waar het kaartje zomaar 100 jaar te laat was gedateerd: 1924 in plaats van wat moest zijn: 1824.
De brandweerkazerne op het terrein van het oude raadhuis, gezien
|
R. Rutgers, naar eigen zeggen geboren en getogen Bussumer, wees ons erop dat het terrein van het in 1962 gesloopte oude raadhuis niet ‘jarenlang braak bleef liggen’ (blz. 16), of in elk geval niet helemaal: op die plek is kort na de sloop de brandweerkazerne gebouwd. Die heeft er gestaan tot in 1978 de nieuwe kazerne aan Gooibergstraat in gebruik kon worden genomen.
Over de Burgemeester De Bordesbank (blz. 31) merkt de heer Rutgers op dat die was gemaakt van Duitse zandsteen en op een gegeven moment zo bouwvallig was geworden dat hij uit elkaar is gehaald en naar de gemeentewerf is afgevoerd om hersteld en vervolgens teruggeplaatst te worden. ‘Waar dit laatste fout is gegaan weet ik ook niet’, schrijft Rutgers.
En bij het artikel over de Harmonie (blz. 24) had van hem (en van ons) wel mogen staan dat op de plek van de kegelbanen nog jarenlang Dansschool De Jong actief is geweest.
Barbara Lambriex-van Everdingen wees ons erop dat Apotheek Schermer (blz. 26) niet op nr. 110 was gevestigd maar op nr. 108, in elk geval tot 1982, toen Ben Boodt de apotheek naar nr. 110 verplaatste en zijn vrouw op nr. 108 een handel in alternatieve geneesmiddelen begon. En Barbara kan het weten, want ze woonde zelf van 1958 tot 1962 op de benedenverdieping van nr. 110! Trouwens, de eerste apotheker op deze plek, Ledel, begon niet al in 1881, maar pas in 1884.
Verder meldde iemand ons dat we ons vergisten in de naam van de ijzerwarenhandel op Brinklaan 109a (blz. 21).
Dat was niet Oudenhoven, maar Oudenaller. Onze zegsman woonde in de buurt en kocht er in 1955, op afbetaling, zijn eerste paar Friese doorlopers. Maar het bevolkingsregister van Bussum en ons eigen digitaal archief laat toch duidelijk zien dat het wel degelijk Oudenhoven was.
Op nr. 117 (blz. 25) hebben we ons laten beetnemen door een onduidelijke tekening, toen we beweerden dat de pastorie aldaar na 1896 nog wat was uitgebreid. Dat klopt gewoon niet. Wel is de pastorie al eerder (waarschijnlijk in 1863) verbouwd, zoals je kunt zien aan de dakkapel boven de entree, die er eerst niet was en later wel.
Tot slot nog een naamsverwisseling, maar nu op straatniveau: Dick Kattenburg zat in 1942 niet ondergedoken op Brinklaan 61, maar op Brediusweg 61 (nu 71).