Web Analytics
Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 29/2 (augustus 2013) pag. 36-37


Geerling - Negentig jaar pracht

Jaap van Welsen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

      
 
De huidige winkel aan het Wilhelminaplantsoen

In 1920 streek de vijfentwintigjarige ‛Meister Uhrmacher’ en juwelierszoon Josef Geerling uit Keulen in Bussum neer. De omstandigheden en vooruitzichten in zijn geboortestad waren zodanig, dat hij het avontuur maar waagde in het nabije ‛steinreiche Holland’. Nadat hij een paar jaar had gewerkt bij juwelier Bruns, vond hij, dat hij het zelf wel kon proberen. In mei 1923 opende hij een juwelierszaak in de Kerkstraat nr. 17, hoek Kapelstraat, waar nu de Rotsvastgroep Makelaars gevestigd zijn. Daar groeiden negen kinderen op, die later allemaal ondernemer – zij het niet in het juweliers- of horlogemakersvak – werden of met ondernemers trouwden. Een van de dochters trouwde wel met een horlogemaker. In de loop der jaren werd de zaak uitgebreid met een belendend pand, waarin nu ‛Wedding in Style’ gevestigd is. De ruimte was blijkbaar toch nog niet voldoende want in 1935 betrok hij het huidige pand op de hoek van het Wilhelminaplantsoen (nr. 1) en de Havenstraat, toen een slagerij. Daar slaagde Josef erin de zaak door de moeilijke crisis- en oorlogsjaren te loodsen.

     
De winkel in de Kerkstraat nr. 17 omstreeks 1923
 

In 1933 was een zoon geboren: Antonius Hendrik Maria, roepnaam Ton. Deze zou in de voetsporen van zijn vader treden. In 1950 volgde hij in Duitsland met succes een gedegen horlogemakersopleiding (Lehrling, Geselle, Meister Uhrmacher). Na terugkeer in Bussum ging hij bij zijn vader Josef werken. Bij diens overlijden in 1969 was Ton inmiddels firmant en hij nam toen de zaak geheel over. Intussen had hij ook het Nederlandse juweliersvakdiploma gehaald, dat een voorwaarde was om het juweliersvak uit te oefenen. Zijn Duitse Uhrmacher Meisterschaft heeft hem waarschijnlijk dispensatie verschaft voor een Nederlandse hologemakersvakdiploma, want de horloges en klokken bleven een belangrijk deel van de activiteiten, zowel handel als reparatie.

     
 
De winkel omstreeks 1950

Ton was op veel terreinen in Bussum actief, zoals in de Katholieke Jonge Middenstandsvereniging, de plaatselijke ondernemers organisatie en bij de organisatie van voetbaltoernooien. In 1987 kwam hij onverwacht, betrekkelijk vroeg, te overlijden. Zijn toen vijfentwintigjarige zoon Joost nam de zaak over en leidt deze tot vandaag. Joost heeft zijn opleiding genoten op de Horlogemakersvakschool in Hoorn en een schriftelijke cursus voor het Juweliersvakdiploma gevolgd.

     
De winkel aan het Wilhelminaplantsoen omstreeks 1970
 

Kenmerkend voor het bedrijf is het ware familiekarakter. De vrouwen van Josef en Ton hebben altijd meegewerkt in de winkel, de weduwe van Ton (dus de moeder van de huidige eigenaar) doet dat tot de dag van vandaag nog. Ook twee zusters van Joost werken in de zaak.
De zaak zelf is volgens Joost Geerling in de loop der jaren weinig veranderd. Vooraanstaande juwelenmerken behoren tot het assortiment, terwijl de opvallende uurwerken component de bijzondere liefde van de Geerlings voor dit product illustreert. Dit laatste blijkt ook uit het feit, dat de firma ter gelegenheid van haar negentigjarige jubileum een speciaal voor haar vervaardigd prachthorloge heeft laten maken van het merk Meistersinger.

Is het bedrijf dan weinig veranderd, zijn entourage des te meer. Als de firma Geerling geen juweliersbedrijf zou zijn, zou de betiteling ‛verbouwingsbedrijf’ passen. De drie generaties zijn steeds aan het verbouwen geweest, laatstelijk nog in 2011 toen naast het interieur de gevel aan het Wilhelminaplantsoen danig onder handen genomen is. Maar steeds met oog voor de historische continuïteit van het gebouw. Waarmede dit ‛centrum van pracht’ belangrijk heeft bijgedragen aan het behoud van het beeld van ons dorp.

 

Foto’s coll. Jos Geerling