Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 27/3 (december 2011) pag. 3: Voorwoord



Wat vindt u in dit nummer?

 

Van de redactie


Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

De grote gebeurtenissen in de Bussumse geschiedenis zijn meestal goed bekend, het zijn vaak gebeurtenissen waar de Bussumse geschiedenis even deel uitmaakte van de landelijke of internationale ontwikkelingen. Hetzelfde geldt voor de Bekende nederlanders die in Bussum gewoond hebben. De idealisten, schilders, televisie-iconen komen in dit blad vaker aan bod.

Bussum kent echter ook veel lokaal bekende Bussumers, die mede de Bussumse geschiedenis hebben vormgegeven. Mannen en vrouwen naar wie je een straat zou kunnen noemen, die een bijzondere plaats in het Bussumse leven innamen. In dit nummer twaalf biografische schetsen van bijzondere Bussumers. Het is geen top twaalf of een uitputtende lijst, er zijn meer bijzondere Bussumers. Die zullen echter in een volgend nummer of in een Bussums Biografisch Woordenboek een plaats moeten krijgen.

In dit nummer zijn het Bussumers die het dorp verrijken met hun muziek: Jack Miller, bandleider in de jaren ‘30, en Joop Sanders, die met zijn straatorgel het winkelend publiek vermaakt. Twee artikelen raken aan een echte BN-er, Vincent van Gogh. Zijn schoonzus Jo Van Gogh-Bongers woonde lange tijd in Bussum en beheerde zijn schilderwerk. Dick Bouwman verzorgde jarenlang het vervoer van de schilderijen.

De literaire sector komt aan bod met Willem Brandt, dichter en hoofdredacteur van de Bussumse Courant. Floris Bakels publiceerde een ingrijpend boek over de bezettingsjaren waarin hij veel ellende meemaakte.

Hans Hendriks is een bekende naam voor wie met de gezondheidszorg in Bussum te maken had. Daarnaast zullen ook velen mevrouw de Ruijter kennen die heel wat Bussumers geholpen heeft hun kinderen ter wereld te brengen. Wim Leenderts is een bekend gezicht uit de Bussumse Boekhandel, een tijd lang dé boekwinkel van Bussum. De kapperszaak die Sebastiaan Hageman in de jaren ‘30 begon aan de Stationsstraat bestaat nog steeds, zijn leven wordt beschreven.

Rebellen of dwarsliggers kunnen we ze noemen, de mannen die begin 19e eeuw Bussum zijn onafhankelijkheid bezorgd hebben. Helaas is er niet heel veel over hun leven bekend, maar ze worden door hun paspoort nu iets zichtbaarder. En als we het over dwarsliggers in de 20e eeuw hebben dan moet Jan Griffioen genoemd worden. Als slager en speculant valt al zoveel over hem te vertellen dat het in een volgend nummer vervolgd wordt.

De geschiedenis is nooit af, deze mannen en vrouwen zullen hopelijk een plek krijgen in komende boeken en vele anderen zullen hen volgen.