Skip to main content

02 Moskee - Comeniuslaan 10 Naarden

Geïnspireerd door  een krantenartikel besluiten de welgestelde zusjes Jet en Koosje Veenendaal anoniem een bloemetje te leggen bij een moskee als gebaar van goede wil.
Bekijk HIER een fragment

 

 

 

 De ‘moskee’ was ook te zien in andere uitzendingen met meneer Pamuk (gespeeld door Kees van Kooten), een Turk die heel goed Nederlands sprak, zij het met een Turks accent.

Aan de orde komen geloofszaken en de Koran en de Bijbel. 
HIER een fragment

 

  


 

  • De bezochte ‘moskee’ aan de Comeniuslaan, is nooit een moskee geweest. Het is in 1916 gebouwd als ‘Egyptische’ sigarettenfabriek Palazzo. De fabriek werd in neo-moorse stijl ontworpen door de Amsterdamse architect J.P.W. Breling. Het pand, dat nu een rijksmonument is, werd later diverse keren doorverkocht en heeft ook een tijd leeggestaan. Later kwamen er diverse bedrijfjes in.
  • Over de Comeniuslaan reed ooit de Gooische Stoomtram ook wel de ‘Gooische Moordenaar’ genoemd. Die vertrok bij het station en reed via Naarden naar Huizen.
  • De laan is vernoemd naar Amos Comenius, een theoloog, filosoof en pedagoog die in 1592 als Jan Amos Komensky werd geboren in Moravië, wat nu tot Tsjechië behoort. Comenius kreeg in 1656 als oorlogsvluchteling asiel in Amsterdam. Hij overleed vier jaar later en werd om nog onbekende redenen begraven in Naarden Vesting. Daar is een mausoleum en een Comenius-museum. Elk jaar is er in Naarden een Comeniusdag en er dan wordt de Comeniusprijs uitgereikt. Jaarlijks komen er veel Tsjechische bezoekers naar Naarden.