Skip to main content

05 Voormalige Bonbonnerie Tönis – Kerkstraat 30

De Vieze Man wil een proefbonbonnetje
In Bonbonnerie Tönis troggelt hij een verkoopster, gespeeld door Wim de Bie, een gratis bonbon af, proeft deze en slikt hem dan 'per ongeluk' door.
Vervolgens wil hij een nieuwe proeven; deze vindt hij niet lekker: hij moet er bijna van overgeven. Hij loopt de zaak uit en gaat naar de banketbakker vlakbij om ook daar iets gratis te ‘proeven’. HIER een fragment

 


  • De winkel van Tönis lag tegenover de voormalige studio Irene, waar  vanaf 2 oktober 1951, de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzendingen vandaan kwamen.
    Tot 1960 was Bakkerij-kokerij Tönis een belangrijk trefpunt voor tv-medewerkers. Daarom werd de familie Tönis gevraagd in de studio een kleine kantine te runnen. Dat liep uiteindelijk zo uit de hand dat ook het hele pand van Tönis door de televisiemedewerkers werd gebruikt. In de huiskamer van Tönis speelde zich heel wat af. Niet alleen aten de medewerkers er in ploegendienst, ook de algemene strategie van de volgende televisie-uitzending kwam aan bod.

    In het pand van ‘Tönis’ zit nu een bedrijf voor reclame-en marketingvoorzieningen.

Er is een herinneringsplaquette over de studio te vinden op het appartementencomplex dat er nu staat, op de hoek met de Kapelstraat.
Bij de winkel is een QR-code te vinden, van de wandel/fietsroute ‘Bussum en de Televisie’.

  • De Kerkstraat, die loopt van de Huizerweg naar de Brinklaan, was in de pionierstijd van de Nederlandse televisie een belangrijke weg voor het studio-personeel. Er werd gegeten en gedronken in Café De Brink, en er vlakbij ontspanden de leidinggevenden en bonzen zich in De Rozeboom, nu brasserie Bel-Ami.