Skip to main content

06 Winkelstraat - Nassaulaan

De winkelstraat was vaak het decor voor wandelingen van Van Kooten en De Bie. Onder andere van moeder en zoon Carla (Van Kooten) en Frank van Putten (De Bie). Frank wil een lekkere blonde meid om mee te rollebollen. Maar hij heeft alleen zijn moeder. ‘Daar ben ik voor behandeld’ Zie HIER fragment

Ook oud-leraar Duits Otto den Beste laat zich zien in de Nassaulaan. Hij steekt een lange tirade af tegen het zogenaamde ‘gezellig winkelen’.

 HIER een fragment


  • De naamgeving van de Nassaulaan, Nassaustraat en Nassaupark heeft niets met het koningshuis te maken. Projectontwikkelaar Joseph Biegel, afkomstig uit het gebied Nassau in Duitsland, liet rond 1875 hier Villa Nassau bouwen. Die stond tussen de huidige Nassaulaan en de Veldweg. Biegel woonde er betrekkelijk kort.
    Hij richtte al snel zijn aandacht op de andere kant van de net aangelegde spoorweg en wilde daar een begin maken met 'Nieuw Bussum', het huidige Spiegel. Hij werd de eerste bewoner van het gebied, waar hij villa Solitude liet bouwen. Die kwam te staan op een heuveltje dat werd opgeworpen met zand dat in de buurt werd uitgegraven. Zo ontstond de Kom van Biegel.
    Zowel Villa Solitude als Villa Nassau bestaan niet meer. De laatste heeft vele functies gehad en werd tenslotte in 1999 afgebroken om plaats te maken voor een aantal woningen.