Skip to main content

07 Boekhandel LOS – Nassaulaan 33

Signeersessie  van dichter/schrijver Gerrit Komrij in boekhandel Los op zaterdag 16 maart 1996 ter gelegenheid van Komrij’s 3-delige verzameling Nederlandse poëzie.
Koot en Bie, die met Komrij bevriend zijn, komen daar zogenaamd onverwacht op bezoek in de persoon van Koos Koets en Robbie Kerkhof. Het werd een hilarische bijeenkomst.
Komrij overleed in 2012.

Wim de Bie kwam graag bij Boekhandel LOS en heeft er zelf ook gesigneerd

Ook leuk is een signeersessie van Simon Carmiggelt waarbij de Vieze Man opduikt. Maar dit is niet bij LOS opgenomen. Bekijk een fragment HIER

 

 

 


  • Boekhandel LOS bestaat al ruim honderd jaar. In 1894 richtte de heer A. Fels de boekhandel op. In 1891 werd de zaak overgenomen door de heer R. Los. In 1898 verkocht hij de zaak, maar de naam LOS bleef aan de zaak verbonden. In de loop der jaren waren er diverse eigenaren.

    Bijgaand een foto uit 1925. Aan de rechterkant op nummer 33 is het winkelpand te zien.  
  • In het pand werd in 1901 de latere Nobelprijswinnaar Mr Gerrit Jan van Heuven Goedhart geboren. Zijn vader was toen eigenaar van de boekhandel. In 1907 liet deze de winkel ingrijpend verbouwen. De zesjarige Gerrit Jan (Jan Gerrit) en zijn broer legden toen een eerste steen.
    Van Heuven Goedhart was hoofdredacteur van de Telegraaf en het Utrechts Nieuwsblad. Tijdens de oorlogsjaren leidde hij als verzetsman het illegale Parool. Hij werd ook Engelandvaarder en later minister van justitie in kabinet Gerbrandy.
    Na de oorlog werd hij hoofdredacteur van Het Parool, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en Hoge VN- Commissaris voor de Vluchtelingen. 1954 kreeg Van Heuven Goedhart vanwege zijn werk voor de vluchtelingen de Nobelprijs voor de Vrede. Twee jaar later overleed hij in Geneve op 55-jarige leeftijd. In Nederland is een aantal straten naar hem vernoemd, maar niet in Bussum.