Skip to main content

Holocaustherdenking Gooise meren

17 januari 2024

Op donderdag 25 januari vindt in de raadszaal van het gemeentehuis de jaarlijkse Holocaustherdenking Gooise Meren plaats.
 Inloop vanaf 18.30 uur, aanvang 19 uur. Er is een programma samengesteld met teksten, interview, filmbeelden en muziek. Iedereen is van harte welkom. Centraal in de herdenking staat Sal van Gelder, voorganger van de Joodse gemeente Bussum van 1941 tot 1947. Hij was nauw betrokken bij het onderduikersnetwerk in het Gooi waardoor honderden joodse inwoners de oorlog hebben overleefd. Annet Betsalel, filmmaker en publicist gaat tijdens de avond in gesprek met zoon Bas van Gelder en kleindochter Ilana. Ook zullen filmfragmenten over Sal van Gelder worden vertoond. Elianne van Ee vertolkt Jiddische liederen waarbij ze zichzelf begeleidt op accordeon. Als afsluiting van de avond wordt samen met burgemeester  Han Ter Heegde een minuut stilte gehouden bij de Holocaust-plaquette in de hal van het gemeentehuis.

 

                                                                                  plaquette.jpeg

 

Zondag 28 januari is bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Amsterdamse Wertheimpark de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking.