Skip to main content

Wim de Bie-tunnel

16 april 2024

Wim de Bie, die verleden jaar overleed, wordt in Bussum geëerd door zijn naam te verbinden aan een kleine tunnel. Die spoor-onderdoorgang tussen de Nassaulaan en de Spiegelstraat was meerdere keren het decor van scenes in afleveringen van het satirische tv-programma 'Keek op de Week'. Dit populaire programma, meteen na het acht-uurjournaal, was te zien tussen 1988 en 1993.

De naamgeving van de tunnel blijkt uit een artikel in het jongste nummer van het Spiegelschrift dat op dinsdag 16 april werd gepresenteerd samen met het startschot voor de festiviteiten rond 150 jaar spoor in Bussum. Cultuur-wethouder Nico Schimmel had rondgevraagd om advies over manieren om de oud-Spiegelbewoner te herdenken en te eren. In de loop van mei zullen nu borden met zijn naam worden geplaatst met als ondertitel: 'Willem Philippe de Bie (1939-2023)- cabaretier, schrijver en programmamaker'.  De plaatsing van de borden wordt een officieel moment. Dat wordt iets later dan in het artikel staat. Verder wordt verlichting aangebracht en het parkje in de Spiegelstraat wordt aangepast. Ook wordt gedacht aan een muurschildering op het energiehuisje naast de ingang van het tunneltje.

Wethouder Nico Schimmel staat ook open voor het idee om een 'Wim de Bie-wandeling' te ontwikkelen langs de vele plaatsen in Bussum waar opnamen van Koot en Bie werden gemaakt. Met dank aan de Vrienden van het Spiegel kunt u HIER het artikel over het tunneltje lezen waarin het nieuws bekend is gemaakt.

Meer over de geschiedenis van de tunnel, die in 1938 werd geopend, kunt u HIER lezen.

Tijdens de bijeenkomst op station Naarden Bussum werd dus het jongste Spiegelschrift gepresenteerd. Het blad staat vrijwel helemaal in het teken van het Spoor. Daarnaast werd een plaquette onthuld ter gelegenheid van 150 jaar Oosterspoorweg. Ook de Historische Kring Bussum was present met een bijdrage in de vorm van borden met foto-collages over Bussum en het spoor. Die werden weer eens van stal gehaald en ze zullen later dit jaar waarschijnlijk nog eens worden tentoongesteld.  (foto's Jaap van Hassel)

                     spiegelschrift.jpeg  borden.jpeg collages.jpeg