Skip to main content

Oosterspoorweg 1874-2024

03 juni 2024

Zaterdag 8 juni wordt in onze regio op diverse manieren aandacht besteed aan dit 150-jarige jubileum. De Historische Kring Bussum opent zaterdagmiddag om 15.00 uur op station Naarden Bussum een raamexpositie over het verleden van het spoor. De tentoonsteling is gemaakt door Annet Betsalel en Nol Verhagen. De opening wordt een feestelijke bijeenkomst op het perron aan de Spiegelzijde van het station. De expositie is te bekijken tot het einde van dit jubileumjaar.

Op 10 juni 1874 reed de eerste trein over de net aangelegde spoorlijn van Amsterdam naar het oosten van het land. Door de goede bereikbaarheid die ontstond groeide de bevolking van Bussum meteen enorm: van twaalfhonderd in 1874 naar vierentwintigduizend in 1924.

Ook naburige gemeenten aan de Oosterspoorweg gaan niet aan dit jubileum voorbij. Hilversum, Baarn, Amersfoort, het Spoorwegmuseum, NS en ProRail hebben het mogelijk gemaakt om op 8 juni een historische stoomtrein te laten rijden. De trein pendelt dan tussen Hilversum Centraal en Utrecht Maliebaan. In het Spoorwegmuseum is de expositie 150 jaar Maliebaanstation te zien. De tussenliggende stations als Baarn pakken met allerlei feestelijke activiteiten uit. De kaartjes voor de historische stoomtrein worden op verschillende manieren verdeeld. De Historische Kring Bussum heeft ook een aantal gratis retourtjes te verdelen gekregen voor de ritten tussen Hilversum en Utrecht Maliebaan.

                                                  stoomtrein.jpeg