Skip to main content

Gooise Zanderij

Deze fietsroute gaat langs en door Gooise zanderijen met verschillende historische achtergronden. Gedeelten van de fietstocht volgen de Erfgooiersroute en Gooilustroute. De route is ca. 37 km lang. De routebeschrijving start bij station Bussum-Zuid
Klik HIER voor de route

In de voorlaatste ijstijd, zo’n 180.000 jaar geleden, werden in de noordelijke helft van ons land zand, grind en slib opgestuwd door het landijs tot flinke heuvelruggen, de zgn. stuwwallen. We kennen ze van Drenthe (de Hondsrug), Overijssel (de Sallandse Heuvelrug), de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug (inclusief het Gooi). Het hoogste punt van ons land boven de grote rivieren ligt in de Imbos op de Veluwe (110 meter). Op de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse Berg met bijna 60 meter de hoogste top. Het landijs nam ook grote stenen mee, die later wel werden gebruikt als grafmonumenten (de hunebedden), grensstenen of offerstenen (Lage Vuursche).
Zand, grind en leem zijn belangrijke bouwmaterialen en er is dan ook door de eeuwen heen in de stuwwallen naar gegraven. Ook in het Gooi zijn nog veel vroegere zanderijen, grindkuilen en leemkuilen te vinden.