Skip to main content
1905
1905

Januari 2024

De Kerkstraat waar in het verleden één van de oudste gebouwen van Bussum heeft gestaan, namelijk de eerste hervormde kerk van Bussum. Dit neogotische witte gebouw met spitse toren werd in 1828 gebouwd. De toren werd in 1852 deels afgebroken. In 1888 werden er 2 dwarsbeuken toegevoegd.

Nadat in 1913 de grotere Vredekerk werd gebouwd was het niet meer als kerk in gebruik en werd het omgebouwd tot militair tehuis, later woonde er een glazenier die zijn gebrandschilderde ramen exposeerde. Tenslotte werd het verkocht aan textielhandel Irene. 

Vanaf 1951 werd het de eerste Nederlandse TV studio (Studio Irene) waar vanuit op 2 oktober van dat jaar de eerste landelijke televisie uitzending  werd uitgezonden. Op de plaats waar het gebouw heeft gestaan op de hoek Kapelstraat, Kerkstraat en Schoolstraat is een plaquette te vinden die herinnert aan de oertijd van de tv in Bussum.

1950       Studio Irene werd op 6 april 1954 getroffen door een grote brand. Na het herstel is het gebouw nog enkele jaren als studio gebruikt, hoewel (ook in Bussum) intussen de veel grotere Studio Vitus in gebruik was genomen.

Studio Irene was vanaf 1983 in gebruik als opslagruimte, en raakte geleidelijk verder in verval.

Het gebouw is in 1992, ondanks enkele protestacties, roemloos gesloopt om plaats te maken voor een filiaal van de ING Bank en appartementencomplex.

2005