Web Analytics
Skip to main content

Zwemles

Zwemmen heb ik geleerd in het jeugdzwembad aan de Huizerweg. Vanaf de Huizerweg voerde een steil naar beneden lopend klinkerweggetje naar het zwembad. Het open bad lag ingeklemd tussen het complex van de schoolwerktuintjes en het  wandelpark 'Het Mouwtje'. Het open bad bestond uit twee delen gescheiden door een soort loopbrug. Het ene deel werd gevormd door een ondiep bad met stahoogte het zogenaamde ' Pierebad', het andere deel was voor de geoefende zwemmer en werd 'Het Diepe' genoemd. Dit bad was ook voorzien van een duikplank die bestond uit een dikke, niet verende plank, bedekt met een cocosmat. Met een aanloop moest de plank worden betreden om een duik te nemen in het bad.

Het water van het zwembad was niet helder en als de zon er op scheen kon je groepen watervlooien duidelijk zien. Een " levend bad'' waarvan de oppervlakte gelijk lag met het grondwaterpeil en mogelijk ook door grondwater werd gevoed. Zo op het oog kan ik mij niet herinneren dat er van enige zuivering van het zwemwater sprake was. Het zwembad was aan drie zijden omgeven met kleedhokjes. Op een drukke zonnige zomerdag, als alle hokje bezet waren, diende men zich in het zogenaamde 'kippenhok', een groot verkleedhok zonder privacy, van zijn kleding te ontdoen. Eén zijde van het zwembad was een soort ligweide met een zandstrook. Hier werden door de kinderen met de hand gaten gegraven tot men ook daar het grondwater bereikte. In de hoek van het zwembad was een ruimte gereserveerd voor het personeel er daar kon men ook de befaamde 'Dennekoek' kopen à 10 cents. In mijn herinnering, een enorme ronde, platte koek die heerlijk smaakte, zeker na alle inspanning in het bad.

Zwemmen leerde ik bij Juffrouw Meys. Deze grote, tanige vrouw was de belichaming van alles wat door mij als jongetje als 'streng' werd gezien. Samen met haar doordringende blik en haar wat hese, doorrookte, zware, stem maakte dat ze al op afstand, ontzag afdwong . De zwemlessen van Juffrouw Meys vonden plaats' aan de hengel'.
Langs het diepe bad was een reling geplaatst waar een soort mast op wieltjes was geplaatst. Aan deze mast was een touw bevestigd waaraan een grote brede riem zat. Deze riem was bekleed met vilt en deze riem werd de zwemleerling omgedaan. Ik herinner me nog goed hoe koud die natte vilten riem op mijn magere lijfje aanvoelde als hij door Juffrouw Meys werd aangegespt.

Voorafgaand aan de seance met de Hengel werd er eerst 'droog gezwommen' op een daarvoor speciaal geconstrueerd wit, peervormig bankje .De leerling werd , liggend op de buik, op dit bankje geplaatst en moest dan de zwembeweging van de schoolslag oefenen. De harde en dwingende stem van Juffrouw Meys begeleidde je bij de bewegingen. VOOR- WIJD - SLUIT klonk het door het zwembad . Als je deze bevelen niet nauwlettend opvolgde wachtte je de toorn van deze strenge Juf.

Hierna volgde 'de Hengel' ! Gedwee daalde ik voorzien van de lederen riem met touw, dat met de stok van de hengel verbonden was, in de koude diepte af. Hier was wel enige moed voor nodig want grond onder de voeten was hier niet. Ook hier was de dwingende stem van Juffrouw Meis het overtuigende middel om het trappetje los te laten en je over te geven aan het reddende hengeltouw. Daarna volgde het feitelijke zwemmen. De hengel werd langs de reling getrokken en de leerling maakte de zwembeweging. Je kreeg wel het idee te zwemmen maar je werd dus wel geholpen en deels voortgetrokken door 'de hengel', bediend door de zwemlerares.

De zwemlessen speelden zich in mijn herinnering 's morgens voor schooltijd af, dus om ca 8.00u Ik had het dan vreselijk koud en ook de temperatuur van het water maakte dat je trillend van de kou het bad verliet.

Na een aantal lessen aan de hengel en na voldoende voortgang liet juffrouw Meys je zwemmen aan 'een lasso'. Slechts een touw om je middel was de verbinding met de reddende oever. Toch gaven de Spartaanse lessen je steeds meer zelfvertrouwen, en tenslotte mocht je 'vrij' zwemmen. Watertrappelen met de wijsvingers boven water en rugzwemmen, behoorden ook nog tot vaardigheden die men diende te beheersen om aan het diplomazwemmen te kunnen deelnemen.