Skip to main content

Sint Janslaan

Op weg naar de middelbare school passeerde ik , toen nog op de fiets, de St.Janslaan. Op zich was de St. Janslaan in Bussum niet een bijzondere straat maar dat werd anders toen ik met mijn vriendjes zakgeld te besteden had. Dat zakgeld werd ten dele uitgegeven bij IJssalon 'de Boer' gevestigd in deze straat. Naast het heerlijke ijs met slagroom was hier de bediening van uitzonderlijk belang. In teenager leeftijd begonnen de hormonen op te spelen en we kregen aandacht voor vrouwelijk schoon !

In de ijssalon van De Boer bestond de bediening uit twee dames, waarvan de ene het blonde, Marilyn Monroe-type belichaamde, de andere dame was een Spaans type, die ook voorzien was van een rode bloem in het gitzwarte haar. In mijn herinnering waren deze dames zodanig strak gekleed, wel geproportioneerd, voluptueus en zwaar opgemaakt, dat ze een adembenemende uitwerking hadden op ons, als jonge jongens. Als we niet snel aan onze ijsjes likten smolten onze ijsje, van pure opwinding bij wijze van spreken, in onze hand !

Even verder in de St. Janslaan wachtte ons een nieuwe opwinding. Hier was een pand met het opschrift 'Avondlectuur'. In de etalage lagen boekjes met pikante afbeeldingen en intrigerende titels, die onze nieuwsgierigheid naar het leven van volwassenen versterkte. De omslag van de boekjes in de etalage waren gedeeltelijk bedekt met grauwe papiertjes en lieten ons in het ongewisse over de feitelijke afbeelding die, voor zover we wel konden zien, veel suggereerde !

Zo kreeg de St. Janslaan in Bussum toch een bijzondere betekenis in mijn herinnering !