Boodschappen doen
Bij het schrijven van ‘20e eeuw’ realiseer ik me weer dat je door de tijd wordt ingehaald. Slechts herinnering kan je terugvoeren in de tijd, de tijd dat ik Bussum goed kende en winkels blindelings kon vinden. Hebben we nù de auto waarmee we de supermarkt en andere winkels (veelal van ketens) kunnen bezoeken, dat was in mijn jeugd wel anders. Boodschappen doen was een tijdrovende klus en naast de handelaren die langs de deur kwamen, moest je veelal fietsen naar ‘het dorp’ (zo noemde wij het Bussumse winkelhart) De bediening was persoonlijk en meestal kende je de winkelier goed en in veel gevallen was dat omgekeerd ook zo. Dat schiep een band en een vertrouwen en dat maakte dat winkelen ook iets van gezelligheid bracht. Een deel van de boodschappen deden wij bij winkels die iets buiten het dorp lagen. Ik neem U mee op mijn denkbeeldige tocht.
We gaan naar banketbakkerij Bultink aan het begin van de Huizerweg. Daar kopen we ambachtelijk gemaakt brood en koekjes (gemengd) die je zelf kan aanwijzen en waarvan je zelf het gewicht kan bepalen. De bediening is gekleed in een wit schort. Ook langs zijn buurman slager Eeken, die zelf in zijn zaak een halve koe die er hangt staat uit te benen. In onberispelijk wit gekleed. Twee ons ham graag en een pond gehakt half om half. Niet anders is het bij drogisterij Vingerhoed even verderop. Ook deze winkelier is netjes in een witte jas gekleed, bijna als een dokter. Wat ‘Akkertjes’ graag en voor 50 cent gemengd drop. Dat wordt keurig afgewogen en dat krijgen we in een papieren puntzakje mee. Wat ijzergaren halen we er naast, bij een zaak in garen en band (Naumann) en ik kijk verlekkerd even in de etalage van de chocolaterie ernaast. Vervolgens halen we een paardenworst bij slagerij Mei, weer verder de Huizerweg op. Nog wat spijkers halen. Een specialist is o.a ijzerhandel Blom op de Laarderweg. Hier worden spijkers los verkocht en afgewogen. De heren die bedienen zijn in stofjassen gekleed en spreken voor mij een soort geheimtaal van de bouw.Twintig-duims houtdraadbouten en 3 millimeter bolkopschroeven Leo ! klinkt het. De sfeer is gemoedelijk, jongens uit de bouw ?
Dan nog een boodschap voor mezelf bij ‘Piet van Det’, een winkel in o.a. feestartikelen en veel meer ! We vinden hem in een zijstraat van de Huizerweg. Hier haal ik klappertjes voor mijn klappertjespistool en vliegerpapier, want een vlieger maakte je toen zelf, met zelf gespleten bamboestokjes, touw en kleurig papier. De winkel is binnen echt vol en één en al kleur. Naast kleurige maskers hangen er slingers en allerhande koopwaar, ook tegen het plafond. Kleine speelgoedjes zoals een neusfluit en koninginnedag-attributen (wandelstokjes en balletjes aan een elastiek) kan je er ook krijgen. Met de jaarwisseling is het hèt adres voor vuurwerk. Nu snel naar huis.
Mijn moeder heeft zelf ook op de markt in Bussum verse vis en groenten gehaald. Heeft ze ook weer stroopwafels mee van de markt ? Zelf haal ik bij die kraam op de Bussumse markt, ook wel eens een zakje zoute pinda’s, die ter plekke in een hete olie worden bereid. De geur is onweerstaanbaar de smaak des te beter. In mijn gevoel kan de verpakte Duyvis pinda van nu er niet tegenop. Smaken, geuren en geluiden uit mijn vroegere Bussum gaan langzaam aan vervagen. Een foto haalt ze soms weer boven.