Skip to main content

Luchtreclame

Meestal zàg je ze, maar kon je ze ook duidelijk hòren. De kleine vliegtuigjes die reclameboodschappen achter zich aantrokken. Vooral met flinke wind, leken de vliegtuigjes het moeilijk te hebben en zwaar zeulend met hun last, ploegden ze dan door de lucht voort.

Zo kon ik ze vanuit onze tuin goed bekijken. Je had de ééndekkers en ook tweedekkers die een beetje deden denken aan het vliegtuig van de ‘Red Baron’ uit de strip. Later hoorde ik dat deze dubbeldekkers de naam ‘Tigermoth’ hadden. Ik had me wel eens afgevraagd waar die vliegtuigjes eigenlijk vandaan kwamen en mij vader vertelde, dat bij Hilversum een vliegveld was, dat de tuisbasis vormde voor de toestellen. Ik was er wel benieuwd naar en mijn vader nam me op een zondag er naar toe.

Op het Hilversumse vliegveld dat, voor zover ik kon waarnemen, uit een grasvlakte bestond, was het een komen en gaan van kleine sportvliegtuigjes maar ook zweefvliegtuigen. We konden zien hoe die, met behulp van een kabel door een klein motorvliegtuigje in de lucht werden getrokken. Eenmaal hoog in de lucht koppelde het zweefvliegtuig zich los en ging zijn eigen, geruisloze weg.

In de hoek van het vliegveld stond ook een lier. Nadat het betreffende zweefvliegtuig was verbonden met de kabel, gaf de liermachinist gas en werd de kabel snel op een draaiende trommel, opgerold. Het zweefvliegtuig werd zo snel omhoog getrokken, een fantastisch gezicht !

Ook was het een ‘va et vient’ van reclamevliegtuigjes die op spectaculaire wijze de reclameboodschappen die op een netwerk ( ! ) bevestigd bleken te zijn, juist vliegend boven de grond met een haak oppikten. Ik zou zelf nog meerdere keren naar het vliegveld terugkeren om het hele schouwspel nog eens te bekijken.

Maar Bussum werd getrakteerd op nog een luchtfenomeen. Ik stond in de tuin en hoorde een zwak motorgeluid in de lucht. Wie schetste mijn verbazing en ook wel angst, toen plotseling boven ons huis een grote blauwe sigaar verscheen, een soort UFO ! Ik riep onmiddellijk mijn vader en hij stelde me gerust. Hij noemde het gevaarte een ‘bliemp’ of Zeppelin en vertelde over de Duitse Sperrballons uit de oorlog. Langzaam trok de blauwe sigaar over Bussum en na enige tijd zagen we dat er ‘Roxy’ op stond, een bekend sigarettenmerk. Waar dit luchtschip ging landen bleef voor mij een raadsel, maar ik moest wel denken aan de woorden in het lied van Tina Turner: “What goes up must go down” een waarheid als een koe !