Skip to main content

Botsende culturen

Als jongste telg in een gezin met vijf zussen was ik herhaaldelijk getuige van botsende culturen. Gekleurde rock en roll kousen en spijkerbroeken waren zo’n aanleiding om aan tafel een rel te veroorzaken. Mijn moeder vond die moderne kleding maar ordinair en wilde mijn zussen daar beslist nièt in zien !

Een ander item was de keus van de huwelijkspartners. In de tijd van de verzuiling, waar ik nu over spreek, was het voor mijn moeder ‘note done’ om met iemand van een ander geloof dan het katholieke, thuis te komen. Prompt tartte mijn oudste zus het lot door met een jongen thuis te komen die‘niets’ was. Wat dat betreft had ik had later makkelijker. De verzuiling werd afgebroken en mijn zussen hadden wat betreft het afwijkende geloof van de potentiële huwelijkspartner, het ijs voor mij gebroken.

Mijn oudste zus kon, omdat zij al werkte, zich een eigen vervoermiddel veroorloven. Het was een grote scooter die meen ik, de naam ‘Hobby’ droeg. Het was voor die tijd toch al heel wat als een meisje op een scooter zat. Een ander zusje kocht een brommer, een ‘Kaptein Mobylette’ , maar dat was toen voor meisjes niets bijzonders. De actieradius van een scooter, waarvoor je wel een rijbewijs nodig had, was echter véél groter en je kon er ook de autowegen mee op. De wereld lag voor je open!

De botsing van culturen vond in mijn volgend voorbeeld niet plaats bìnnen het gezin maar daar buiten. Soms mocht ik achterop de scooter bij mijn zus en maakten we een tochtje door de omgeving. Zo ook op die bewuste zondagmiddag, toen wij door het dorpje Huizen, dat niet ver van Bussum lag, wilde rijden. Kennelijk was de kerk juist uitgegaan en veel kerkgangers liepen midden op straat. Mijn zus en ik werden langzaam aan door de orthodoxe gelovigen ingesloten en de boze, afkeurende blikken van de vrouwen met hun grote witte kappen en ook boos kijkende mannen spraken boekdelen. Hier reden schuldige zondaren !!!

Ik beleefde angstige momenten achter op de scooter en pakte mijn zus extra stevig vast. De vrouwen haakte bij elkaar in waardoor er een ondoordringbare ketting leek te ontstaan. Met moeite vonden wij een gaatje in de massa, waardoor we naar het veilige en tolerante Bussum konden ontsnappen. Met kloppend hart stapten we thuis van de scooter af. Huizen zou voor mij een symbool blijven van botsende culturen.