Skip to main content

IJscultuur

IJsjes waren in mijn jeugd een echte traktatie. Je kon ze op verschillende adressen in Bussum kopen. In eerdere stukjes noemde ik al IJssalon ‘de Boer’ in de St. Janslaan, voorts waren er diverse cafetaria en we hadden twee echte Italiaanse ijszaken ‘Dolomiti’ die naast de Hema zat en ‘Venezia’ bij de Kapelstraat. Ook waren er verschillende ijscokarren. ‘Venezia’ had een fantasierijke bakfiets in de vorm van een gondel. Dan herinner ik mij nog een bakfiets van de andere firma, waarop de letters O.V.V. prijkten. Deze bakfiets had een aërodynamische vorm, echt design.

Werkten ‘de Italianen’ met een klein halfrond ijslepeltje om het hoorntje te vullen, de O.V.V.(melkfabriek: Onderlinge Ver. Van Veehouders tot Verkoop van Zuivere Koemelk) die ook een winkel had in de Landstraat, werkte met een ander systeem. Nadat, met geratel uit de kar, een metalen cilinder die de ijs bevatte, was getrokken, werd er met een plat mes, een plak ijs afgesneden. De prijs bepaalde de dikte van je ijsje dat daarna werd voorzien van twee wafeltjes.

Bijzonder smakelijk waren ook de ijsjes van Jamin die de naam ‘Dubbeldik’ droegen. De winkel van Jamin had een typisch groot halfrond etalageraam en bevond zich in mijn jeugd in het begin van de Nassaulaan. Hier werd een “Doe het zelf ijsje “geleverd. De plak verpakt ijs moest je zelf van twee bijgeleverde wafeltjes voorzien, het smaakte er niet minder om!
Meestal kreeg ik met het boodschappen doen hier een ijsje. Het was een dringen van belang want de zaak was populair. Koekjes maar ook allerlei soort chocolaatjes werden verkocht en ik kan mij herinneren dat één van de bedienende dames, middelbare leeftijd, bril en bijzonder klein van stuk, ons altijd heel vriendelijk hielp. Mijn vader was een enorme zoetekauw en de winkeljuffrouw wist onze keus zonder hulp, vliegensvlug uit de verschillende bakken te vissen. Chocolade korenaren, flikken, pindarotsjes gekonfijte vruchtjes, van alles was er bij. We maakten elke week de gang naar Jamin waar de winkeljuffrouw op de automatische piloot onze keus herhaalde. Dat was nog eens prompte bediening en klantenbinding!