Web Analytics
Skip to main content

Gemeente Bussum

In mijn jeugd kwamen de Bussumse burgemeesters uit West-Friesland en ik herinner mij de burgemeesters Haspels en Admiraal. De 'Mental Map', de geografische afbakening en voorstelling bij een persoon van zijn leefgebied werd voor mij persoonlijk vooral bepaald door de bebouwing, de hei en de Amersfoortse Straatweg.

Als je de bebouwing van het Spiegel doorfietste in de richting van Naarden, zag je dat de huisnummers opeens andere kleuren kregen. De witte cijfers op een blauwe achtergrond van Bussum veranderde in gele nummers op een bruin font als je in de gemeente Naarden kwam. Als je vanuit Bussums grondgebied in westelijke richting fietste kwam je op de Hilversumse meent. Ik herinner me dat je ook bordjes in de weilanden tegenkwam met daarop “Verboden Toegang, Stad en Lande van Gooiland”. Later begreep ik dat dit terrein nog eigendom was van de Erfgooiers.

Intrigerend was de afbeelding van het Bussumse gemeentewapen op kleding en voertuigen van de gemeente. Het wapen met de vijf puntjes maakte op mij weinig indruk. Het gemeentewapen van onze buurgemeente Naarden, met de heldhaftige dubbele adelaar ,sprak mij toen meer aan. Bussum moest het doen met een wapen met vijf hoekige korrels. Pas later zou ik ontdekken dat het hier ging om boekweitkorrels. Boekweit bleek een landbouwgewas dat het op de arme zandgrond van Bussum vroeger redelijk deed. Als imker zou ik ervaren dat boekweit een goede nectarleverancier, een zogenaamde drachtplant voor bijen vormde. Er zijn in archieven historische bewijzen te vinden voor een levendige korfimkerij, bijenschansen en bijenmarkten op het grondgebied van Bussum. Pannenkoeken van boekweitmeel zijn heerlijk maar de honing heeft een uitgesproken smaak en is dus iets voor de liefhebber.
De Edense kunsthandel Simonis en Buunk heeft enkele schilderijen waarop te zien is dat het Gooi vroeger prachtige bloeiende boekweitakkers bezat, die voor veel Larense schilders een inspiratiebron vormden. 

 Ik herinner me nog goed, hoe ik als jochie vol belangstelling stond te kijken als de vuilniswagen passeerde. De stalen Bussumse vuilnisbak is nu een collectors item geworden. We moeten het nu doen met de plastic Kliko-rolemmer. De vuilnisemmers werden aan de achterzijde van de ophaalwagen opgehangen en gekanteld. Soms kon je getuige zijn van een speciale voorziening van deze vuilniswagen. Met open mond stond ik er dan na te kijken. Om de gesloten laadbak goed te vullen kon de chauffeur met een mechanisme de hele bak draaien zodat het vuilnis inwendig naar voren schoof. Elke keer weer een wonder van techniek. Met een lenig gebaar sprongen daarna de vuilnismannen achter op de treeplank, zich vastgrijpend aan een beugel. Achteloos en schijnbaar moeiteloos vervolgden deze helden in hun stoere, nonchalante houding achterop deze roltommelvuilniswagen hun route, nagestaard door de schrijver, toen nog in korte broek !