Web Analytics
Skip to main content

Het Witte Doek in Bussum

 Tijdens mijn Bussumse jeugd was het nog niet mogelijk een 'selfie' te maken. Je kon een foto maken met een apparaat waarin zich een fotorolletje moest bevinden. Je kon de genomen foto niet direct bekijken maar je moest het rolletje eerst laten ontwikkelen in een fotozaak. Ook het apart brengen en halen van een nieuw fotorolletje was een moeizaam proces vergeleken met de mogelijkheden van moderne digitale camera's nu, waarop je de gemaakte opnames direct kan zien en die ook veel meer foto's kunnen opslaan dan de limiet van 36 opnames vroeger. Naast foto's kon je nog dia's maken met een fototoestel, maar je had dan wel een diaprojector nodig om de dia's goed te bekijken. Video opnames kende men toen nog niet, wel kon je filmpjes maken met een speciaal filmtoestel waarvan je de films ook weer apart moest laten ontwikkelen. Het was iets voor de hobbyist die er ook een filmprojector en een projectiescherm bij moest hebben om de film af te spelen.

Echte speelfilms bekeek je in de bioscoop. Daarvan kende ik er twee in Bussum. “Flora” op de hoek van de Kapelstraat en de Havenstraat en “Novum” op de Vlietlaan naast de HEMA. De Florabioscoop herinner ik me als een bioscoop waar vooral “Knokfilms” werden vertoond. Eddie Constantine was toen een bekende ster en vechtersbaas die zijn eer met vuisten verdedigde. Voor de bioscoop verzamelde zich veelal “Nozems” met vetkuiven en bromfietsen die buikschuivers werden genoemd, door hun langgerekte benzinetank. Ook zag je wel dat als een soort trofee, een vossenstaart, werd meegevoerd op zo'n brommer.

Een ander publiek trok naar de bioscoop Novum waar een andere filmkeus werd geboden dan in bioscoop “Flora”en ook ìk beleefde daar een emotioneel moment na het zien van de film “Cleopatra” met in de hoofdrol Liz Taylor. Mijn ouders vonden filmbezoek een weinig verheffende tijdsbesteding en ik nam stiekem zelf het initiatief om naar de bioscoop te gaan. Mijn spaarvarken moest er voor bloeden.

De aanleiding om juist 'Cleopatra' te gaan zien, kwam door het feit dat ik met Sinterklaas een mooi boek had gekregen over Egyptische archeologie. Met één van mijn zussen bezocht ik ook het Museum van Oudheden in Leiden en keek gebiologeerd naar de mummies en andere voorwerpen uit een lang vervlogen Egyptische cultuur. Ook verhalen die in de Bijbel stonden en verhaalden over de Egyptische farao's en het avontuurlijke verhaal van Moses prikkelden mijn fantasie. Bioscoop Novum had een mooi groot scherm waarop je het hele spektakel in kleur mee beleefde. Indrukwekkende kostumering en de verpletterende verschijning van Cleopatra maakte een diepe indruk op mijn nog tere tienerziel. 'Haut nah' leek Liz Taylor, in de rol van de schoonheid Cleopatra, te verschijnen in de film. Naast de Romeinse veldheer viel ook ik als een blok voor haar en haar betoverende, bijzonder opgemaakte ogen, die ik nog altijd voor mij zie. Ontgoocheld was ik toen ik onlangs een foto van Liz Taylor zag. Bij de knappe, welgevormde voluptueuze actrice van destijds, was de 'fine fleur' totaal verdwenen ! Ze was verworden tot een zwaarlijvige, gerimpelde oude dame. Konden we beiden nog maar even teruggaan in de tijd en verschijnen in onze vroegere gedaante.

De bioscoop Novum verdween uit Bussum. Gelukkig behoefde de Amerikaanse actrice Liz Taylor het tragische lot van de echte Cleopatra niet te delen. Ik bleef achter met de herinnering van haar prachtige verschijning op het witte doek en van mijn spannende momenten die ik beleefde in een Bussumse Bioscoop