Web Analytics
Skip to main content

Studio Eltheto stond op de plek van het appartementen complex. Wijkgebouw Eltheto bevond zich achter de Vredekerk aan de Huizerweg. Het was een wijkgebouw van de Hervormde Gemeente.

Toen in april 1955 brand was geweest in de Irenestudio bood het kerkbestuur de NTS onmiddellijk Eltheto aan. Dezelfde dag nog werd het gebouw betrokken om de uitzending van de volgende avond te kunnen redden. Bij gebrek aan technische voorzieningen moest er altijd een reportagewagen aan te pas komen. Verder was de studiovloer niet van al te beste kwaliteit en kraakte verschrikkelijk bij elke camerabeweging. Dan zat er niets anders op dan dat de technici tijdens de uitzending op vilten sloffen liepen.

In 1957 en 1958 werd het gebouw van binnen verbouwd. Eltheto kreeg een nieuwe studiovloer met bijbehorende apparatuur. Het werd een beeldstudio. Op 1 januari 1959 werd de vernieuwde studio Eltheto (studio III B) in gebruik genomen. De B staat voor Bussum.

 

De Puist van Bussum

In de toren van Studio Irene stond een dubbele zend- en ontvanginstallatie die contact onderhield met de zender in IJsselstein (het latere Lopik). De toren was niet hoog genoeg en bij slecht weer was contact met Lopik behoorlijk verstoord. De oplossing was een nieuwe hoge toren te bouwen. Dat werd uiteindelijk een nieuwe tijdelijke toren, die al snel de naam ‘de Puist van Bussum’ kreeg. Het gevaarte stond op een stukje grond van 8 meter bij 8 meter, was 30 meter hoog en bestond uit een soort steigerwerk van ruim 7 km staalbuis.

  

Eigenaar was de PTT, die toen verantwoordelijk was voor verbindingen en alles daaromheen. De twee PTT-beambten beklommen iedere dag 154 treden om de hoge cabine te bereiken. In de cabine bevonden zich de nieuwe straalzenders en -ontvangers die rechtstreeks met Lopik in verbinding stonden. Slechts vijf jaar heeft de toren dienst gedaan. In 1960 was de toren niet meer nodig toen Hilversum haar eigen tv-toren kreeg. De Puist van Bussum werd gesloopt.