Met de keuze in 1951 voor Bussum als locatie van de experimentele televisie begon een bijzondere periode voor het dorp. Het zich snel ontwikkelende tv-productiebedrijf legde een steeds groter beslag op de Bussumse samenleving. Op het hoogtepunt had de Nederlandse Televisie Stichting (kortweg NTS genoemd en de voorloper van de NOS) meer dan twintig panden in gebruik. Nadat de belangrijke studio Vitus in 1971 door brand was verwoest, verhuisden de tv-activiteiten geleidelijk naar Hilversum. Verschillende panden zijn gesloopt waarvoor nieuwe bebouwing in de plaats is gekomen. Maar veel van de oudste TV geschiedenis van Nederland is in Bussum nog steeds terug te vinden. Wij wensen u een mooie wandeling/fietstocht !
1. Studio Irene, hoek Kapelstraat, Kerkstraat en Schoolstraat
2. Ambachtsschool/Maagdenhuis, hoek Schoolstraat en Landstraat
3. Tönis, Kerkstraat 30
4. Studio Eltheto, bij de Vredekerk, Huizerweg
5. Garage reportagewagens / TV-toren, Nieuwstraat, hoek Nw Veldheim
6. Broederhuis, Sint Vitusstraat 4-30
7. Studio Vitus, Sint Vitusstraat 17
8. Werkplaats, Kapelstraat 49
9. Café de Brink, Brinklaan 111
10. Hotel/Café/Restaurant De Rozenboom, Brinklaan 86
11. Kantoor NTS, Brinklaan 124
12. Kantoor NTS, Brinklaan 137
13. Villa NTS Journaal, Beerensteinerlaan 24
14. Woning voorzitter NTS, Koningslaan 12
15. Studio Concordia, Graaf Wichmanlaan 46
Routebeschrijving
Van station naar startpunt:
Verlaat het station door de hoofdingang (Het QR-bordje met een verwijzing naar de route vindt u op de glazen voordeur van het HKB-Documentatiecentrum, dat zich bevindt in een zijvleugel van het station (komende uit het station gaat u naar links) en op het rode boekenhuisje op het stationsplein). Loop van het documentatiecentrum terug langs de hoofdingang van het station en loop rechtdoor de Stationsweg in. Bij het stoplicht linksaf (Generaal de la Reylaan). Bij het volgende stoplicht rechtsaf de Brinklaan in. Loop deze helemaal af tot de tweede rotonde. Daar gaat u naar links de Kerkstraat in, tweede straat links is de Kapelstraat. Het startpunt bevindt zich aan de overkant op de hoek.
N.B. Het is niet altijd mogelijk gebleken om alle QR-bordjes met achtergrondinformatie meteen in het oog springend op te hangen. Om u een zoektocht te besparen hebben wij de locatie van elk QR-bordje bij elk punt op de onderstaande routebeschrijving apart vermeld.
- STARTPUNT: Kapelstraat 33, de plek van Studio Irene de eerste officiële Nederlandse tv-studio. We beginnen bij de herinneringsplaquette op de achtergevel van het huidige gebouw. (QR bordje op lantaarnpaal begin Kapelstraat; een QR-bordje met de hele route op voorgevel ijssalon Irene)
- We gaan naar links in de richting van de poort via de Schoolstraat naar de Landstraat. Daarbij lopen we in gedachten langs de zijkant van de Irene en de Ambachtsschool. Hier stonden voor- tijdens- en na uitzendingen decorstukken op straat. (QR bordje voor de poort rechts op elektriciteitskast).
Door de poort gaan we rechtsaf de Landstraat in en passeren we de vroegere ingang van de Ambachtsschool. Daarnaast stond nog een tv-gebouw, het Maagdenhuis. - Op de kruising Landstraat/Kerkstraat/Huizerweg ontwaren we op de rotonde het kunstwerk "Empty Eyes" van Jan Samson, bedoeld als herinnering aan de begintijd van de tv in Bussum.
We slaan nu rechts de hoek om en lopen even de Kerkstraat in. Aan de overkant zien we een paar winkels (Tönis) (QR-bordje naast voordeur van 30a, b, en c)) - We wandelen terug in de richting van de rotonde (2x oversteken) bij de Vredekerk. We kijken langs de kerk naar de plaats waar vroeger studio Eltheto stond. (QR-bordje op stenen muurtje links van de voorkant Vredekerk, N.B. soms verscholen in de klimop)
- Dan de Nieuwstraat in en vervolgens links tussen de appartementen blokken Nieuw Veldheim in om de situatie achter de kerk (Vredehof) en voormalige Van Oeveren gronden te bekijken. (Garage reportagewagens en TV-toren) (QR-bordje op kleine electro kast tegen linker zijgevel)
- We lopen terug en gaan linksaf in de richting van de Laarderweg en slaan de eerste weg rechts in. In de Sint Vitusstraat staat links een opvallend gebouw, het Broederhuis. (QR-bordje op parkeermeter)
- We lopen langs de winkels en slaan rechtsaf de hoek om. We zien een parkeerterrein. Loop schuin rechts daarover heen naar QR-bordje op witte muur. Hier stond ooit Studio Vitus. (QR-bordje op witte muur)
- Ook hier te zien het gebouw van de voormalige Werkplaats. (QR-bordje op parkeermeter)
- Langs de huizen tegenover de Vituskerk lopen we rechts aanhoudend in de richting van de Brinklaan en vervolgens rechtsaf naar nr. 111 (vm. Café de Brink) (QR-bordje op brievenbus aan zijgevel)
- We lopen verder naar de rotonde en steken links voorlangs. Daar ziet u voorheen Hotel/Café/Restaurant De Roozeboom, nu Bel Ami. (QR-bordje op gevel naast hoofdingang)
- Terug langs de Vituskerk richting Bussum-Zuid, komen we langs twee voormalige NTS kantoren aan de Brinklaan 124 (pad naar rechts ingaan) (QR-bordje in de beukenhaag rechts naast de ingang)
- en aan de overkant van de rotonde Brinklaan 137, villa Eng Huize. (QR-bordje op de lantaarnpaal vlakbij bij de oprijlaan)
- Rechtsaf de Gooibergstraat in, langs de brandweerkazerne naar de spoorwegovergang. (Hier werden ooit in haast filmblikken over de gesloten spoorbomen gegooid).
We lopen door tot we niet verder kunnen, dan rechtsaf de Iepenlaan in en de eerste links door het Majellapark naar het pand Beerensteinerlaan nr. 24 (Villa Frisia), dat staat op het kruispunt Nwe Hilversumseweg en Eikenlaan. Hier werkte het NTS Journaal (QR-bordje op groene glascontainer) - Vervolgens links (voor het pand), de Nwe Hilversumseweg op, die overloopt in de Nwe 's Gravelandseweg. Bij de eerste rotonde links de Meerweg in, daarna de tweede straat rechts de Koningslaan in. De villa op nummer 12 was het huis van de voorzitter NTS (QR-bordje tijdelijk verwijderd)
- We gaan de eerste straat rechts in (Gudelalaan), daarna de eerste links (Graaf Wichmanlaan). Even verderop, op nr. 46 zien we dan Concordia. (QR-bordje op lantaarnpaal aan overkant.
EINDPUNT
Wilt u terug naar het beginpunt:
Ga verder door de Graaf Wichmanlaan richting achterzijde station Naarden-Bussum.
Ga daar rechtsaf, steek de weg over en loop de Lindenlaan in, die gaat over in de Spiegelstraat en steek vervolgens de spoorwegovergang Herenstraat over.
Via de Herenstraat gevolgd door de Kerkstraat komt u weer uit op het beginpunt, kapelstraat 33